A tejágazatban indít először vizsgálatot a Versenyhivatal a túlzott áremelkedés miatt

Hírek2023. jan. 20.Növekedés.hu

A Gazdasági Versenyhivatal az élelmiszer-inflációval szembeni hatósági fellépés keretében megindította első eljárását: gyorsított ágazati vizsgálat indult a tej és tejtermékek piacán - jelentették be a GVH facebook oldalán.

Ezen piacon a GVH gyanúja szerint a verseny torzulása vagy korlátozódása is hozzájárulhatott az áremelkedéshez, ezért sürgős beavatkozás indokolt.
A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló információk szerint a hazai tej- és tejtermékek körében a fogyasztói árak nagymértékű emelkedése volt észlelhető számos termék esetében a közelmúltban, mely áremelkedés a mai napig folyamatosan tart.
Ezzel párhuzamosan, a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkezett jelzések alapján a tejipari ágazatban termelő- és feldolgozó tevékenységet végző hazai piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak.
A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló információk alapján a fenti jelenség Magyarország egész területét érintően megfigyelhető.
A gyorsított ágazati vizsgálat kiterjed a tej- és tejtermékek magyarországi piacán uralkodó versenyviszonyok elemzésére. A vizsgálat során szükséges felmérni különösen az értéklánc különböző szintjein elhelyezkedő piaci szereplők körét, az érintett termékkörbe tartozó termékek piacait befolyásoló tényezőket, a közelmúltban megfigyelhető piaci folyamatokat és ezzel összefüggésben a vertikum különböző szintjein elhelyezkedő piaci szereplők általuk alkalmazott egyes üzleti feltételeket, illetve termelői-, átadási- és fogyasztói árakat, ideértve azt is, hogy az értéklánc mely szintjein, milyen mértékű áremelkedések figyelhetők meg. A gyorsított ágazati vizsgálat során a sürgős beavatkozáson keresztül végzett tényfeltárás szükséges ahhoz, hogy a vizsgált piaci problémák kezelése érdekében teendő esetleges lépésekre mielőbb sor kerülhessen - írja a GVH a vizsgálat indoklásában.