Magyar város Európa Kulturális Fővárosa - Nézze meg Ön is!

Utazás2023. jan. 20.Sz.A.
A rovat támogatója:

Veszprém megkapta erre az évre Európa Kulturális Fővárosa címet. A városban jártunk, hogy lássuk, hogyan állnak az előkészületek.

Veszprém nyerte el erre az évre Európa Kulturális Fővárosának címét Temesvárral és az Athén melletti Elefszína városával együtt. A sikeres pályázathoz, melyet 2018-ban nyert el a város olyan kulturális programot kellett kidolgozniuk, amely az európai kultúrák sokszínűségét és gazdagságát mutatja be kreatív módon.

Veszprémi látkép (Fotó: MTI)

A kiállításokat, koncerteket, előadásokat és gasztronómiai bemutatókat magában foglaló rendezvénysorozat január 21-én és 22-én kezdődött, a magyar Kultúra Napjával egybekötve.

A történelmi városrész kapuja, háttérben a rekonstrukciót végző darukkal

A városban látványos építkezések, fejlesztések zajlanak jelenleg is. A Veszprém melletti körgyűrű legújabb szakasza és számos középület felújítása már elkészült, a történelmi városrész a tervek szerint 2025-ig teljesen megújul.

A főtéren lévő nagyszínpadon már az utolsó simításokat végzik, itt rendezik a megnyitót 21-én

A programsorozat már január 17-én elindult irodalmi és kulturális eseményekkel. Veszprémben idén összesen 25 európai város is bemutatkozik - Sevillától Liverpoolig - kétheti váltásban december végéig. 

A hivatalos megnyitón a Himnusz születésének 200. évfordulójára emlékeztek a Pannon Egyetem aulájában, többek között Csák János kulturális és innovációs miniszter részvételével.

A történelmi városrész teljes rekonstrukciója még folyamatban van

A programsorozat nem csak Veszprémet érinti, hanem a Bakony-Balaton régiót is, a rendezvény neve ezért Veszprém-Balaton 2023 lett, a részletes programokról ezen a linken lehet tájékozódni.

Szent Mihály szobra és a veszprémi tűztorony

A programok egész évben tartanak: a látogatók megtudhatják, milyen legendák kapcsolódnak a balatoni vulkanikus tanuhegyekhez (Badacsony, Gulács, Csobánc, Haláp, Szent György-hegy, Tóti-hegy stb.), hol találhatunk egyedi antikvitást a Balaton-felvidéken, milyen hagyományok alapján készült el a rendezvény söre, és milyen történetek fűződnek Veszprém belvárosi házaihoz.

A Városháza épülete előtt is lesznek rendezvények

A régióban összesen 116 település csatlakozott a Európa Kulturális Főváros programsorozathoz. A zene nagy hangsúlyt kap a rendezvényekben, mert Veszprém már korábban megkapta az UNESCO - a Zene Városa címet is.

Olyan témákban is készülnek a szervezők, mint például a gasztronómia, az irodalom, a film, a képzőművészet és a sport.

A programsorozatra a szervezők páratlan vizuális és színpadi elemeket ígérnek, amelyek megidézik Veszprém gazdag történelmét. Ebben fontos szerepet kapnak a magyar királynék, akiket a hagyomány szerint mindenkor a veszprémi püspök koronázott meg.

Szent István templom Veszprémben (Fotó: MTI)

A programok hivatalos online magazinja a Helló Veszprém-Balaton, ahol a rejtett kincsekről, kulisszatitkokról és a tájak történetéről többet is megtudhatnak az éredekődök, akik a VEB2023 applikációt is használhatják, hogy jobban tájékozódjanak a programokról.

Látkép a várból

Az Európa Kulturális Fővárosa program Melina Mercouri görög színésznő, és kulturális miniszter nevéhez köthető, a program 1985-ben indult el. Magyar város, Pécs 2010-ben viselte ezt a címet Essennel és Isztambullal együtt.