A tervezett ütemben épül a Lynx harcjármű-gyár Zalaegerszegen

Hírek2021. aug. 25.Növekedés.hu

A Rheinmetall-csoport és a magyar állam közös beruházásában megvalósuló fejlesztés megfelelő tempóban halad. A 2023-ban üzembe álló épületegyüttes a járványhelyzet ellenére is folyamatosan épül, hamarosan eléri legmagasabb pontját – erről győződött meg a helyszínen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2021. augusztus 25-én.

A hazai védelmi ipar újjáépítése a nemzeti önrendelkezés, a magyar és szövetséges védelmi képességek megerősítése szempontjából is indokolt. Az ágazat összehangolt fejlesztése hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a beszállítói láncokon keresztül a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozásához, a külföldi beruházások ösztönzéséhez, a világszínvonalú képzési, oktatási és műszaki rendszerek magyarországi megjelenéséhez, elterjedéséhez.

Palkovics László kiemelte:

Magyarország a járműipari csúcstechnológiák bevezetése után a magasabb technológiai szintet képviselő védelmi ipart is meg tudja alapítani. A komoly múltra visszatekintő szektor reneszánszát éli, 2018 óta mintegy 220 milliárd forint értékű hazai beruházásról született döntés. A Zalaegerszegen mintegy 60 milliárd forintból épülő Lynx-üzem az új high-tech iparág megteremtésének egyik jelentős pillére. Az üzemben a világ legmodernebb páncélozott harcjárműveit gyártják majd 2023-tól.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, a ZalaZone járműipari tesztpálya miniszteri biztosa emlékeztetett:

A fejlesztésnek köszönhetően a beszállítókat is beleértve akár félezer új munkahely jöhet létre. A védelmi ipari beruházások nagyban elősegítik az ország kutatás-fejlesztési innovációs teljesítményének erősítését is. A több mint 25 ezer négyzetméteres Lynx-gyártócsarnok szomszédságában működő tesztpálya off-road elemekkel bővül, az első ütemet a nyáron adtuk át. A világszínvonalú ZalaZone így egyre gazdagabb kínálattal áll a járműfejlesztők rendelkezésére, hiszen az elektromos és önvezető gépkocsikon túl már drónok és harcjárművek kipróbálására is alkalmassá válik.

Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója hozzátette:

A több mint 14 méter belmagasságú Lynx-gyárban összesen 280 oszlopot állítottak fel a közelmúltban. A csarnokban 10 és 25 tonnás daruk mozgatták az alkatrészeket, a közeljövőben megtartjuk a gyár bokrétaünnepségét is.