A vállalkozások valós igényeit szolgáló uniós intézkedésekre van szükség

Hírek2019. máj. 3.Növekedés.hu

A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését és az uniós támogatási rendszer egyszerűsítését sürgette György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára Bukarestben.

A román fővárosban tartották a versenyképességért felelős uniós miniszterek kétnapos informális találkozóját. A delegációk egyebek mellett áttekintették, hogy a tagállamok milyen támogatást tartanak szükségesnek a vállalkozások fellendítése érdekében és milyen eszközökkel lehet növelni a vállalkozások hozzájárulását az Európai Unió versenyképességéhez.

György László kifejtette, hogy az elmúlt hetekben országjáró körúton vett részt, amely során több száz vállalkozóval találkozott és meghallgatta igényeiket. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a vállalkozásoknak leginkább az adminisztrációs terhek, az uniós vállalkozásfejlesztési projektek bonyolultsága és hosszúsága jelent nehézséget, ezért szakpolitikai szinten elsősorban ezek megoldására kell koncentrálni. További kihívást jelent a finanszírozáshoz való hozzáférésük, az új technológiákról és lehetőségekről való ismereteik hiánya. E problémák kezelésére készül Magyarországon az új KKV stratégia, mely többek között a vállalkozóbarát szabályozási és adózási környezet megteremtését és a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítését célozza. Komoly hangsúlyt kell fektetni a kis- és középvállalkozások innovációs és digitális teljesítményének erősítését ösztönző intézkedésekre is.

Az államtitkár kiemelte, hogy a vállalkozások akkor versenyképesek, ha a tudásuk is versenyképes. A vállalkozói tudásra, az önálló gondolkodásra való képesség fejleszthető, és ebben fontos szerepe van az iskolai és vállalkozói képzéseknek. Egyetértett azzal, hogy szükséges felszámolni az indokolatlan akadályokat az egységes piacon, ugyanakkor el kell kerülni az új akadályok létrehozását, mint például az elfogadott kiküldetési irányelv és a Mobilitási Csomag tervezett rendelkezései, amelyek aránytalan terheket jelentenek főként a kis- és közepes vállalkozások számára.

György László az uniós belső piac és az európai ipar versenyképességének kapcsolatával kapcsolatban kifejtette, az uniós versenyképesség egyik legfőbb akadálya a tagállamok közötti eltérő fejlettségi szint. Ezért fontos a kohézió további erősítése, amely támogatja a tagállamok közötti gazdasági konvergenciát és az Európai Unió egészének érdekét szolgálja