Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás márciusban

Hírek2023. márc. 24.MTI

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 53,3 pontra, tízhavi csúcsra emelkedett márciusban a februári 50,1 pontról

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Márciusban a feldolgozóipari BMI értéke 49,3 pontra, öthavi csúcsra emelkedett a februári 47,3 pontról, a márciusi adat felülmúlta a 47,0 pontos piaci várakozásokat.

Az Egyesült Államok feldolgozóipari BMI-je márciusban már az ötödik egymást követő hónapban tartózkodott 50 pont alatt, jelezve ezáltal a feldolgozóipari teljesítmény csökkenését.

A szolgáltatóipari BMI 53,8 pontra, tizenegyhavi csúcsra emelkedett márciusban a februári 50,6 pontról. A szakértők várakozásának átlagában 50,5 pont szerepelt.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva rámutatott: márciusban a gazdasági növekedés biztató újjáéledését látjuk, a kompozit mutató növekedését azonban a szolgáltatási szektor mozgatja, és bár a feldolgozóipari felmérések adatai a javulás jeleit mutatják, a gyári szektor teljesítménye továbbra is zsugorodik a hat hónapja csökkenő új megrendelések folytán. Kérdés, hogy a szolgáltatóiparban megnövekedett kereslet mennyire lesz reziliens, eddig úgy tűnik, hogy a közelmúlt kamatemelései és a bankszektorban keletkezett feszültségek okozta bizonytalanság csak szerény hatással voltak a növekedési várakozásokra.

Aggodalomra ad okot az infláció, amelyet a szolgáltatási szektor erőteljesebb áremelkedése vezet, nagyrészt a gyorsabb bérnövekedéshez kapcsolódva - tette hozzá Chris Williamson.