Kijött a technikai recesszióból az amerikai gazdaság

Hírek2022. dec. 22.MTI, Növekedés.hu

Az első félév negatív adatai után az amerikai gazdaság a vártnál nagyobb mértékben, 3,2 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben. Az infláció is már tetőzött, novemberben 7,1 százalékra mérséklődött.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) honlapján közölt csütörtöki jelentése alapján az amerikai bruttó hazai termék évesítve 3,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi 0,6 százalékos csökkenés után. Az első negyedévben 1,6 százalékos volt az éves GDP-csökkenés.

Az USA GDP változása (2020-2022, %, forrás, tradingeconomics)

Az USA GDP változása (2020-2022, %, forrás, tradingeconomics)

A BEA második becslése a harmadik negyedévi GDP-növekedésre még 2,9 százalékos évesített növekedést jelzett, az előzetes becslés pedig 2,6 százalékos növekedés volt.  

A fogyasztói kiadások a vártnál nagyobb mértékben, 2,3 százalékkal emelkedtek szemben a második becslésben szereplő 1,7 százalékkal, mivel az egészségügyi és az "egyéb" szolgáltatások növekedése részben ellensúlyozta az árucikkekre, nevezetesen a gépjárművekre, valamint az élelmiszerekre és italokra fordított kiadások csökkenését.

A nem lakáscélú beruházások is gyorsabban, 6,2 százalékkal ugrottak meg a második becslésben szereplő 5,1 százalékkal szemben.

A növekedéshez a legnagyobb pozitív hozzájárulást a nettó kereskedelem adta, 2,88 százalékpontot a második becslésben szereplő 2,93 százalékponttal szemben, bár az export a második becslésben szereplőnél valamivel kisebb mértékben nőtt, 14,6 százalékkal 15,3 százalék helyett, míg az import nem változott, 7,3 százalékkal csökkent.

Az USÁ-ban az infláció is tetőzött, és novemberben 7,1 százalékra mérséklődött, ami még mindig alig marad el a 40 évvel ezelőtti rekordszinttől.