A vegyi fegyverekről is szó lesz a mai amerikai-kínai találkozón Rómában

Hírek2022. márc. 13.MTI

Többek között az orosz-ukrán háború hatásairól is tárgyal hétfőn Rómában Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője - jelentette be vasárnap kiadott közleményében a Fehér Ház.

A megbeszélések középpontjában "az országaink közötti verseny kezelésére tett erőfeszítések állnak, valamint a felek megvitatják Oroszország Ukrajna elleni háborújának regionális és globális biztonságra gyakorolt hatását" - fogalmazott Emily Horne, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Hamis Zászló hadművelet

Amerikai sajtóban megjelent szakértői elemzések szerint az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy Kína "partner az orosz félretájékoztatásban", valamint hogy az ázsiai ország "segíthet Oroszországnak elkerülni a gazdasági szankciók miatti büntetést".

A Fehér Ház azzal vádolja Pekinget, hogy hozzájárul azon - szerintük hamis - orosz állítások terjesztéséhez, miszerint Ukrajna amerikai támogatással vegyi és biológiai fegyvereket fejlesztő laboratóriumokat üzemeltet.

Sullivan az NBC amerikai televízió vasárnapi műsorában azt mondta: amikor Oroszország más országokat kezd vádolni azzal, hogy biológiai vagy vegyi fegyverekkel elkövetett támadások indítására készülnek, "az jó jele annak, hogy ők maguk fogják mindezt megtenni".

A nemzetbiztonsági tanácsadó arról is beszélt: Kínának és más országoknak nem kellene segíteniük Oroszországot a szankciók megkerülésében. "Gondoskodni fogunk arról, hogy sem Kína, sem senki más ne kompenzálhassa Oroszországot e veszteségekért" - tette hozzá Sullivan.

A nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap a CBS nevű amerikai televíziónak is interjút adott. Ebben arról beszélt, hogy a vegyi és biológiai hadviselésről szóló orosz retorika azt jelzi, hogy Moszkva készen áll ilyen támadásra, és ezért megpróbál majd mást hibáztatni.

William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) főigazgatója csütörtökön a szenátus hírszerzési bizottsága előtt jelentette ki: komoly aggodalomra ad okot, hogy Oroszország esetleg saját vegyi vagy biológiai fegyverrel elkövetett támadás alapjait rakja le, amiért az Egyesült Államokat vagy Ukrajnát fogja hibáztatni "hamis zászló művelet" keretében.A Hamis Zászló(s) Művelet (False Flag Operation) az a katonai hadművelet, amelynek során álcázott egységek más, kívülálló erők nevében követnek el támadást saját embereik, vagy erőforrásaik ellen, azzal a céllal, hogy legitimálják a katonai beavatkozást.

Ukrán-orosz online-egyeztetés 

Hétfőn online folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek.

Peszkov szombaton azt mondta, hogy az Ukrajnával videokapcsolaton keresztül folytatott megbeszéléseken az orosz delegációt, ugyanúgy, mint a fehéroroszországi személyes találkozókon, Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó vezeti.

A Kreml sajtószolgálatának szombati beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emmanuel Macron francia államfővel és Olaf Scholz német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése során elmondta, hogy "az orosz és ukrán képviselők között az elmúlt napokban videóformátumban tárgyalássorozat" zajlott le.