Megrendezte az Orbán - Márki-Zay vitát - Interjú Somogyi András humoristával

Interjú2022. márc. 13.Szabó Anna

A jó paródia nem az, amikor a karakter egy-egy jellegzetes tulajdonságát, szokását parodizáljuk, hanem amikor eggyé válunk a karakterrel. Téves elképzelés, hogy csak a nagy egyéniségeket lehet, érdemes kifigurázni. Mindenkit lehet jól parodizálni, ha sikerül belebújni a bőrébe. Somogyi András humoristával-parodistával beszélgettünk egy nagyon "púpos" önálló estje után.

Legutóbb egymaga megrendezte az Orbán-Márki-Zay vitát, szinte az összetévesztésig hozza Mészáros Lőrinc, Kasza Tibi és Kajdi Csaba Cyla, Győzike figuráját, videóit millióan nézik. Honnan jönnek az ötletek?

A koronavírus-járvány beütésekor elmaradtak a fellépéseim, ezért bőven volt időm gondolkodni. Megvoltak ugyan korábban is a figuráim, azonban a pandémia idején a kedvesem felvetette, hogy van egy Kajdi Csaba-Cyla rajongó hölgy a családban és szeretné, ha megkérném Cylát, hogy küldjön a hölgy születésnapjára egy pár másodperces köszöntő videót. Sajnos falakba ütköztem, ezért úgy döntöttem, hogy én leszek Cyla. Aztán már magától ment a dolog, Cylaként felhívtam közéleti szereplőket, politikusokat, nyilván mindegyiknek én voltam a hangja,

de volt, aki elhitte, hogy valóban Orbán Viktorral, vagy Mészáros Lőrinccel beszélek.

Az Orbán-Márky-Zay vita nagyot szólt, kik lesznek a következő "áldozatok"?

Ezt az irányvonalat szeretném folytatni, mindegy hogy politikai szempontból ki milyen oldali. A humor egyébként mindig ellenzékben van, de tény, hogy a mostani vezetők már 12 éve vannak hatalmon, így az ember azért oda-oda piszkál a másik oldalra is.

Soha nem az volt a cél, hogy megsértsek bárkit is. A karakterek korábban is megvoltak, de pandémia idején mintha másodszor is befutottam volna.

Talán annak köszönhető ez, hogy a negyvenhez közeledve fajsúlyosabb véleményt is megengedhettem magamnak, mint korábban.

Hogyan készül a karakterekre? Tükör előtt gyakorol, mert laikusként is látszik, hogy a legapróbb részletek is jól kidolgozottak a figurákon?

Nem, minden belülről jön. Mondok egy példát. Az Orbán- Márki-Zay vita a köztévében című videómban – Németh Balázs műsorvezető karaktere úgy született, hogy személyesen soha nem találkoztam vele, nem nézegettem róla szóló videókat. Egyszerűen az évek alatt rögzült bennem a karakter: raktározza az agyam, hogy miként beszél, milyenek a gesztusai.

Annyi plusz azért van benne, hogy beleélem magam a szerepbe, azzá a személlyé alakulok, akit éppen játszom. Tehát nem a részletekre figyelek, hanem átélem a karaktert. 

Mennyi idő, amíg egy karaktert megtanul?

Ha nincs meg a karakter, akkor egy-két nap alatt azért fel lehet építeni. 

Az összes többi ötlet honnan jön? Mennyi ideig készül egy ilyen videó?

Van, amikor többször kell felvenni egy-egy felvételt. Az Orbán-Márki-Zay vitánál például technikai okokból háromszor kellett felvenni, mert hol Orbán Viktor haja volt zavaróan fehér, hol pedig a Márki-Zay Péter megjelenése alatt volt egy zavaró alaphang, ami élvezhetetlenné tette a jelenetet.

Egyébként a szöveg alapjai előre elkészülnek, de felvétel közben jönnek a legjobb poénok, amit a rajongók is visszaigazolnak.

Vagyis részben improvizáció, részben előre megírt szöveg. 

Kik lehetnek a hálás karakterek: milyen szempontok alapján választ?

Van ez a buta elképzelés, hogy csak azt lehet karikírozni, aki karakteres személy. Nem így van.

Ha azt mondjuk, hogy Torgyán József vagy Baló György karakteres személyiség volt – mert kétségtelenül azok voltak – akkor mitől lenne karakteres Karácsony Gergely, Jakab Péter vagy Németh Balázs. Mindenkinek vannak olyan jellegzetes sajátosságai, beszédstílus, mimika, gesztikuláció, amit észre lehet venni, de igazán hitelesen csak teljes átéléssel,azonosulással lehet belebújni a karakterek bőrébe. Ez inkább színészet, mint paródia. Paródiává a humoros tartalom teszi.

Jött-e a műsoraiban szereplők közül bárkitől is bármilyen, pozitív vagy negatív visszajelzés?

Hallottam ezt-azt. Kasza Tibor kicsit megsértődött, amikor elkezdtem utánozni, elmondta, hogy mik azok a dolgok, amikre nem kellene hangsúlyt helyezni. Meg nem tilthatta ugyan, hogy használjam ezeket az eszközöket, de aztán mérlegeltem, és kihagytam a nehezményezett részeket. Azt is hallottam, hogy Szikora Róbert túlzónak találta a stílusjegyeket, amelyeket használtam.

Nem mindenki veszi jól, ha tükröt mutatok. Soha nem játszom túl a karaktereket, nem célom a csúfolódás.

Persze Orbán Viktor túlmozgásai, köhécselései belekerültek pár jelenetbe, de nem jellemző, hogy külsőségekkel érzékeltetem a figurát, inkább színészi eszközökkel. 

Melyik figuráknak volt eddig a legnagyobb sikere?

Ha a nézettségi adatokat nézzük, akkor a Cyla-Orbán Viktor, a Cyla-Mészáros Lőrinc telefonbeszélgetések durrantak nagyot.

A taxis videók közül az Orbán Viktor Jakab Péter fej-fej mellett halad.

Ez talán egyfajta közvéleménykutatás is, hiszen azt is mutatja, egy-egy karakterre mennyien kiváncsiak. A Facebookon vagyok jelen inkább, de mostanság a Youtube csatornámra is feltöltöm a videókat, illetve jelen vagyok Instagramon és Tik-tokon is. Az eddigi nézettségi csúcs az Orbán Viktor a taxiban, amit talán már be is hozott a Jakab Péter a taxiban, 1,7-1,7 millió megtekintéssel.

Kit tervez a közeljövőben kiosztani, ahogy Ön fogalmaz "takába rakni"?

Vannak újak, de nem szívesen lövöm le előre a poént. Bővítem a repertoárt, mindig az kerül be, aki éppen a figyelem középpontjába került, mint például Márky-Zay Péter. Érdekes, hogy sokan azt hiszik, profi maszkmester segíti a munkát, de nem így van, legfeljebb a kedvesem segít a sminkelésben. Talán azért tűnik komoly maszkmesteri munkának a végeredmény, mert teljesen beleélem magam a szerepbe, és átlényegülve felveszem a karakter arcát is. 

Hogyan készül fel egy-egy politikusból? Szokott például parlamenti közvetítéseket nézni? 

Nem nagyon, legfeljebb a politikusok által feltöltött videókat látom. Követem a híroldalakat, nézem a Facebookot, és ha látok érdekes dolgot, akkor megpróbálok utánajárni, valóban hiteles-e az adott információ. Van olyan, hogy egy álhírt figurázok ki. A köztévé-paródia nyilván valóban köztévé-paródia, de volt, hogy valakinek az jött le, hogy milyen jól megaláztam a Márki-Zay Pétert. 

A parodisták közül kiket néz szívesen?

Gyerekkoromban szívesen néztem a régi nagyokat. Mióta elkezdtem ezzel foglalkozni, másként látom, mint korábban. Többféle paródia létezik. Van, amikor az alany egy-két jellegzetes szokását, külső jegyeit parodizálják ki. Én azonban igyekszem a karakter bőrébe a lehető leghitelesebben belebújni, s őt magát megjeleníteni a néző, hallgató előtt. Így nem az lesz vicces, hogy én utánzok valakit, hanem hogy megjelenítem a karaktert, plusz amit még mondok. 

Humoros reklámfilmeket is készít, ahol csak a végén derül ki, hogy reklámról van szó. Ki találja ki a sztorit?

Általában én, de segítségemre van a testvérem és a párom. Persze ez nehéz műfaj, hiszen szórakoztatónak kell lennie, de a potenciális vásárló felé át kell menni az üzenetnek is, hogy a megrendelő is elégedett legyen. Az a nehézség, hogy sokan tartanak attól, hogy politikusok jelenjenek meg ezekben a reklámokban.

Ezért örültem különösen, amikor egy költöztető cég felvetette az ötletet, hogy akár Mészáros Lőrinc is lehetek. 

Paródiáit a közösségi médiában milliók kattintják, tévéműsort tervez?

Kaptam már felkérést, de nem vállaltam. A közösségi médiában gondolkozom, a televíziózás egyre inkább háttérbe szorult.

Hangok a fejemben című önálló standup műsorát mi már láttuk, hol fog "púposkodni" legközelebb?
Legközelebb március 17-én Szolnokon a szandaszölősi művelődési házban lesz önálló estem, illetve március 22-én Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában.