A világ legjobb 50 egyeteme közül az egyik Budapesten indít képzést

Hírek2018. okt. 8.Növekedés.hu

A kínai Fudan Egyetem és a Corvinus Egyetem közös mester-képzést indít. A shanghai egyetem a világ 50 legjobbja között szerepel, még a császárság idején alapították.

Az együttműködésről szóló nyilatkozatot a Shanghai Forum 2019 elnevezésű budapesti tanácskozás előkészítő eseményén írta alá a két egyetem vezetője.

A shanghai központú Fudan Egyetem a 2018-as egyetemi világranglista szerint a 44. helyen áll, ahol közel 40 ezer diák tanul.

A rangos egyetemet 1905-ben a Csing-dinasztia idején alapították, és azon kevés intézmények közé tartozik, amelyek túlélték a forradalmat, az 1937-es japán megszállást, és a kulturális forradalmat is. A közös képzés során tehetséges, jól képzett szakembereket kívánnak kinevelni – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Shanghai Forum 2019 elnevezésű budapesti tanácskozáson. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a program is része annak a folyamatnak, amelynek során Magyarország, az MNB támogatja a kínai "Egy út, egy övezet" kezdeményezést, vagyis az Új selyemút megszületését.

Magyarország és a kelet-közép-európai régió hidat jelent Európa és Kína között, a térség már bebizonyította, hogy az Európai Unió kicsi, de jól működő motorjává vált az elmúlt években.

A rendezvényen háromoldalú megállapodást írtak alá az MNB, a Budapesti Corvinus Egyetem és a sanghaji Fudan Egyetem vezetői.   Tuan Csie-long, a Kínai Népköztársaság Budapestre akkreditált nagykövete kiemelte: a két egyetem közötti együttműködést a Magyar Nemzeti Bank koordinálta, a mostani közös program magas szintre emeli a két, nemzetközileg is elismert egyetem közötti kapcsolatot. Jelezte: jövő évtől várhatóan közvetlen légijárat köti majd össze Shanghajt Budapesttel. Csen Cse-min, a Fudan Egyetem alelnöke kitért arra, hogy Magyarország az egyik első állam volt, amely felkarolta az "Egy út - egy övezet" kínai kezdeményezést. Hangsúlyozta: a mostani közös MBA-képzés az első olyan program, amelyet a Fudan Egyetem Kínán kívül indít. Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora előadásában hangsúlyozta, hogy a kínai és az európai kultúra sokszor találkozott már, ez az új képzés is ennek a folyamatnak a része. A Fudan és a Corvinus közös képzési programja jövő tavasszal kezdődik el.