Új részvénykategrória-rendszer Budapesten

Hírek2018. okt 8.Növekedés.hu

.A Budapesti Értéktőzsde új részvénykategória-rendszert vezetett be a leendő, valamint a már meglévő kibocsátók számára, amelynek célja, hogy a BÉT jobban illeszkedjen a nemzetközi best practice-ekhez, valamint, hogy elősegítse az új BÉT Xtend piac megerősödését.  Miután 2017 őszén elindult a Budapesti Értéktőzsde multilaterális kereskedési rendszereként (MTF) működő Xtend piaca, időszerűvé vált, hogy a BÉT felülvizsgálja a szabályozott piacán a részvényekre jelenleg alkalmazott kategóriarendszert, a belépési és a folyamatosan teljesítendő kritériumokat, valamint az egyes kategóriák közötti átjárás módozatait. Az új piaci struktúra lényege az, hogy a szabályozott piacon maradjanak, illetve nagyobb számban jelenjenek meg a tőzsdei szereplésre mind méretükben, mind életciklus szempontjából legalkalmasabb, érettebb kibocsátók. Ugyancsak fontosak a nemzetközi gyakorlat vizsgálatából levont következtetések és az a törekvés, hogy egy versenyképes, könnyen áttekinthető, befektetők és kibocsátók számára is megfelelő szabályozási környezet kerüljön kialakításra. A módosítások legfontosabb elemeit dr. Szalay Rita, a BÉT kibocsátói területének igazgatója mutatta be a rendezvényen.

 • A BÉT igazgatósága és a kibocsátói érdekképviseletet ellátó Kibocsátói Bizottság már elfogadta a változtatásokat, a BÉT Általános Üzletszabályzatának módosításához szükséges felügyeleti jóváhagyást követően az új szabályozás várhatóan 2019. január 1-jén lép hatályba az új belépők számára. A már tőzsdére bevezetett kibocsátókra 1 év türelmi idő vonatkozik, így rájuk 2020. január 1-től lesznek érvényesek a módosítások.
 • Belépési küszöbök meghatározása a Standard kategóriába történő belépéshez:
  • A vállalat árfolyamértéke el kell, hogy érje a 250 millió forintot.
  • Legalább 10 százalékos közkézhányad szükséges (vagy 100 millió forint értékű papír forogjon „közkézen” vagy a vállalat legalább 100 tulajdonossal kell, hogy rendelkezzen).
  • Az adott vállalat legalább 1 év lezárt üzleti évvel kell, hogy rendelkezzen.
 • Megszűnik az eddigi kettős rendszer, amelyben más kritériumok voltak érvényben a bevezetésekre és mások a kategória-felülvizsgálatokra. Ezt követően az árfolyamérték és közkézhányad minimumok folyamatos fenntartását ellenőrzi majd a BÉT féléves felülvizsgálatok keretében mind a Prémium, mind a Standard kategóriában.
 • Megszűnik a nyilvános tranzakció követelménye a Standard kategóriában.
 • Az új szabályozás életbelépése után megszűnik a T kategóriába történő belépés lehetősége, helyette a BÉT Xtend piac várja a főpiac „előszobája” iránt érdeklődő vállalkozásokat.
A módosításokat széleskörű piaci konzultáció előzte meg, így a BÉT reményei – és a résztvevők visszajelzései – szerint az új részvénykategória szabályok egy olyan átlátható, logikus rendszert alkotnak majd, amely nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét és a befektetői érdekek védelme mellett a kibocsátók számára is egyszerűbb lesz, ami hozzájárul a BÉT piacainak vonzóbbá tételéhez. A BÉT Kibocsátói Fórum rendezvényen az új Felelős Társaságirányítási Ajánlások részleteit dr. Bodzási Balázs, a BÉT Felelős Társaságirányítási Bizottságának elnöke ismertette. A Budapesti Értéktőzsde először 2004-ben tette közzé Felelős Vállalatirányítási Ajánlásait, amelyeket 2012-ben a Felelős Társaságirányítási Ajánlások váltottak fel. Az elmúlt hat évben az Ajánlások nem módosultak, így időszerűvé vált azok aktualizálása. Az új Ajánlások 2018. augusztus 1-jével léptek hatályba, és az alábbi fő törekvésekre koncentráltak:
 • az időközben bekövetkezett jogszabályi módosítások lekövetése;
 • az Ajánlások szerkezetének átláthatóvá tétele (megmaradt a „betart vagy indokol” elv, valamint kiszűrésre kerültek a jogszabályi duplikációk);
 • kiemelt szempont lett a kisbefektetők joggyakorlásának elősegítése (beleértve a távolról történő joggyakorlást).

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.