A világ legjobb középületének kiáltották ki a pesti Néprajzi Múzeumot

Hírek2024. máj. 31.MTI

A világ legjobb középületének választották a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Néprajzi Múzeumot május 30-án, Szingapúrban - jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az elismerés átvételét követően.

A Városliget Zrt. közleménye szerint az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanfejlesztői díj, a FIABCI World Prix d'Excellence átadó gáláján aranyéremmel jutalmazták a Ferencz Marcel által tervezett múzeumot. A japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által megálmodott zenei beavatóintézmény, a Magyar Zene Háza is díjat nyert a FIABCI nemzetközi díjátadóján, így immár a Városligetben található a világ két legjobb középülete.

A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és a látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjainak ítélte a két különleges intézményt, amelyek így Magyarország legtöbb díjjal rendelkező épületeivé váltak - írták. Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a közleményben elmondta:

a két különleges épület mára hazánk világszerte látható nevezetességeivé vált, és egyben a főváros és Magyarország új jelképei születtek meg bennük. A rangos díjak mellett az a tény is visszaigazolja mindezt, hogy a két épület látogatottsága minden korábbi várakozásunkat többszörösen felülmúlta. Az építészet Oscar- és Nobel díjainak megfelelő rangos elismerések elhódítása mellett az is visszaigazolja a Néprajzi Múzeum épületének nívóját, hogy a világ egyik legrangosabb kulturális eseményén, a 2023-as Velencei Építészeti Biennálén a Néprajzi Múzeum képviselte hazánkat a magyar pavilonban

- fogalmazott a vezérigazgató.