Mennyibe is kerül a megújuló Városliget? 

Interjú2022. ápr. 24.D.J.

A legfrissebb reprezentatív, nagy mintájú közvélemény-kutatás szerint Magyarország lakosságának 80 százaléka támogatja a Liget Budapest Projekt teljes körű megvalósítását - mondta el Gyorgyevics Benedek, a Liget projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, akivel a leendő üzemeltetésről, a projekt áráról és arról is beszéltünk, hogy hol tart most a Városliget megújítása.

Mekkora a beruházások összértéke a Liget projektnél?

A vonatkozó kormányhatározatok és a költségvetési törvény ütemezetten biztosítja a Liget Projekt finanszírozását, a Kormány eddig csaknem 250 milliárd forintot fordított a Városliget átfogó és komplex megújítására.

A számoknál maradva: mekkorát nőhet a Városliget látogatóinak a száma a jövőben?

A projekt turisztikai vonatkozásairól elmondható, hogy a kiinduló állapot 4-4,5 millió egyéni látogató száma konzervatív becslések szerint is 6,5-7 millióra ugrik abban az esetben, ha itt egy sokkal színesebb kulturális-rekreációs paletta jön létre,

amely ráadásul minőségibb turizmust fog vonzani, ami jelentős többlet áfabevételt jelent.

Mi a saját tapasztalatuk, miként változott az utóbbi években a Liget projekt megítélése?

Addig lehet démonizálni egy tervet, elképzelést, amíg az nem készül el, s csak beszélnek róla. Valóban voltak - egy szűk kisebbség által terjesztett - hangos vélelmek és félelmek, de ezek mára elcsitultak, köszönhetően annak, hogy a megújuló Városliget egyre több kész eleme várja a látogatókat, s az emberek a lábukkal szavaznak.

A sportolók vagy mozogni vágyók, akik élvezik a legkülönbözőbb sportágakban elkészült pályákat, eszközöket a Ligetben.

A több százezer kutyás, akik végre minden szempontból kifogástalan, s nem utolsó sorban velük együtt kialakított kutyás élményparkokba vihetik kedvenceiket. De nagyon népszerű a Pavilonkert, a Vakok kertje, és a villámgyorsan híressé vált Nagyjátszótér, ahol már több mint egymillió gyerek játszott a megnyitás óta. 

Mára mindenki számára egyértelmű, hogy a riogatásokkal szemben nem egy betontenger épült, hanem egy világszínvonalú család élménypark, ennek is köszönhető, hogy elcsitultak a zajongók.

Amikor a Ligetet használók, a csendes többség igazolja vissza, hogy szereti, amit csinálunk, az nagyon jó érzés.

A projekt eddig átadott elemei nagy népszerűségnek örvendenek – a megújult Szépművészeti Múzeum és a Millennium Háza, elkészült a Múzeum Mélygarázs, a Városligeti Nagyjátszótér, két Kutyás élménypark, a Városligeti Sportcentrum, az Ifjúsági Sportpályák, a futókör, illetve a Mőcsényi Mihály Botanikus kert – az elmúlt három évben mindezek látogatottsága együttesen már megközelíti a hárommilliót.

A legfrissebb reprezentatív, nagy mintájú közvélemény kutatás szerint Magyarország lakosságának 80 százaléka támogatja a Liget Budapest Projekt teljes körű megvalósítását.

A válaszadók túlnyomó többsége szerint a Projekt teljes programját végre kell hajtani, mert az jelentősen javítaná Magyarország hírnevét és a projekt befejezésének megakadályozásával nem csak Budapest, hanem az egész ország veszítene. 

Érzékelik-e a munkaerő-hiányt?

A Liget Budapest Projekt elemeinek kivitelezésére még jóval pandémia és az építőipari boom-ot megelőzően szerződtünk, így ezek hatását szerencsére alacsonyan tudtuk tartani.

Az üzemeltetésnél tervezik-e, hogy automatizálnak bizonyos folyamatokat?

Intézményeink üzemeltetésében a természetesen a legkorszerűbb központi épületfelügyeleti rendszerek segítenek, melyek nem csak az energiahatékony működést, hanem a biztonságot is garantálják.

Mindezek kapcsán fontos kiemelni, hogy a Liget Budapest ma az egyik olyan állami projekt, ahol a tervezés, a beruházás és az üzemeltetés egy kézben van. A Városliget Zrt. 99 évre kapta vagyonkezelésbe a Városligetet, így amikor azt mondom, hogy fenntartható épületeket kell létrehozni, nem engedhetem meg magamnak, hogy ezek üres szavak legyenek.

A gáz- és a villanyszámlát is nekünk kell majd fizetni. Mi nem távozunk a szalagátvágás után.

Ezért már a tervezésnek központi eleme volt a környezettudatosság, hogy olyan intézményeket hozzunk létre, amelyeknek a legkisebb a környezeti terhelésük. Mindig az a kérdés, hogy a capex (beruházási kiadás) és az opex (működési kiadás) között hová húzunk vonalat.

Amikor a beruházás és a működtetés egy kézben van, akkor ezt a megosztást reálisan kell belőni.

Például, az egykori Szabolcs utcai kórház területén épült 38 ezer négyzetméteres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási központ tisztán talajszondás megoldással működik, az épületnek gyakorlatilag nincs gázszámlája.

De nagyon büszkék vagyunk a Magyar Zene Háza műszaki rendszereinek tervezésére és kivitelezésére is, melynek során kiemelt figyelmet fordítottunk a fenntartható és klímabarát megoldások alkalmazására. Energiaellátását nagyobb részben megújuló energiaforrásokból fedezik,

ennek biztosítására 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a geotermikus energiát szolgáltatják.

További rendkívül innovatív megoldás, hogy az épület hűtését távhűtés biztosítja, amelyet a közeli Műjégpálya energiakapacitása biztosít.

Milyen év elé néz a Liget projekt? Mi az ami az év hátralévő részében kerül átadásra?

2022 a Liget projekt egyik legizgalmasabb éveként aposztrofálható, hiszen célba ér a két zászlóshajó fejlesztésünk, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum.

Előbbit a Magyar Kultúra Napján átadhattuk a közönségnek, melynek köszönhetően a magyar főváros egy, a világelithez tartozó japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett, ikonikus épülettel lett gazdagabb, a Városliget pedig megújítva visszakapott egy itt korábban évtizedekig elzárt, rendkívül elhanyagolt állapotú 7 ezer négyzetméternyi zöldfelületet.

Rendkívül felemelő érzés látni a sokéves munka gyümölcsét, az emberek nagyon szeretik a házat, gyakorlatilag teltházasak a koncertek, a zenetörténeti kiállítás látogatottsága pedig minden várakozásunkat felülmúlta.

Nem dőlhetünk azonban hátra, hiszen a Magyar Zene Házát követően idén tavasszal megnyílik a Városliget szélén a Néprajzi Múzeum új épülete, amely a 150 éves nemzetközi rangú gyűjtemény első, eredetileg is múzeumi célra készült otthona,

ahol a korábbiakhoz képest közel háromszor nagyobb kiállítási területen mutathatják be a gyűjtemény kincseit.

Az új Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorszerűbb új etnográfiai intézményeként a Városligetnek azon a részén épült meg, ahol az építési munkálatok 2017-es kezdetéig - rendkívül méltatlan és környezetkárosító módon - egy több mint ezer autót befogadó, részben lebetonozott, részben kockakővel burkolt parkoló állt.

Mindez immáron a múlté, az elkészült intézményt megújult zöldfelület és egy hangulatos promenád öleli körül. 2018-ban az új Néprajzi Múzeum szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta.

Mi a helyzet a parkfejlesztésekkel?

A parkfejlesztések tekintetében 2021. februárja óta zajlik a városligeti parkrehabilitáció újabb szakasza, több tízezer négyzetméteren zajlik a ligeti zöldfelületek rehabilitációja és gyarapítása,

melyeket 2022 során már birtokba vehet a közönség.

Megújul a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a népszerű Városligeti Promenád a Műcsarnok és Múzeum Mélygarázs között, valamint az épülő Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása és egy zenei játszótérrel való bővítése is megtörténik.

A Liget eredeti tervei megidézve teljes növényzetét és infrastruktúráját megújítják a Mimóza dombként ismert parkrésznek, és elbontották az egykori, lepusztult FŐKERT telephelyet, melynek területét parkosítják, mellyel új zöldfelületeket kap vissza a Liget.

A parkfelújítás mostani szakaszában összesen csaknem nyolcvanezer négyzetméternyi parkfelület újul meg és 200 új lombos fát is elültetnek.