A magyar foci válogatottnál mi a siker titka? A szövetségi kapitány elárulta

Elemzések2024. máj. 31.Növekedés.hu

Talán nincs olyan magyar, akár szereti a focit, akár nem, aki ne lenne büszke arra, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kijutott az Európai Bajnokságra. Az egész ország rájuk figyel. Mi a siker titka? Hogyan lehet egy csapatot felépíteni, újragondolni, motiválni? Milyen stratégia mentén érdemes a döntéseket meghozni? És egy vállalkozás mit kamatoztathat mind ebből? Ezekre a kérdésekre válaszolt a labdarúgó Európa-bajnokság előkészületeinek véghajrájában az OTP Business Café videósorozat vendégeként Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az interjúból az is kiderül, milyen várakozásai vannak a meccsek kimenetelét illetően és hogy mennyire viselkednek sztárként a csúcsszintű ligából érkező játékosok, mint Szoboszlai Dominik.

Egy vállalkozás és egy profi sport csapatvezetőjében sok közös vonást lehet felfedezni: az eredményesség érdekében és a közös cél eléréséhez ki kell alakítani egy ütős, kompetens csapatot, azt irányítani kell, kezelni a felmerülő konfliktusokat, integrálni az új embereket, motiválni a csapattagokat a terheltebb időszakokban és segíteni őket abban, hogy a legtöbbet tudják kihozni magukból. A párhuzamba állíthatóságból kifolyólag kérdeztük Marco Rossi szövetségi kapitányt,

aki elmondta, hogyan sikerült elérni a magyar csapat EB-re való kijutását, ezekből a tapasztalatokból pedig mit tanulhat egy vállalkozás vezetője.

Az önbizalom és az elkötelezettség a legfontosabb

„Kijelenthetem, hogy bár a pályán előfordulhatnak tudásbeli különbségek, a srácok egyáltalán nem érzik magukat legyőzve a kezdés pillanatában. Azzal a magabiztos tudattal lépnek a pályára, hogy bármilyen eredményt elérhetünk, bármi megtörténhet” – mondja Marco Rossi a válogatott jelenlegi hozzáállásáról, amelyet azonban nem volt olyan egyszerű elérni, hiszen mélyről, egy önbizalmat vesztett állapotból kellett felépíteni a magabiztosságot.

Az önbizalom erősítése pedig a csapat vezetőjének feladata, mint ahogyan az is, hogy megértesse a csapat tagjaival az együttműködés fontosságát, azt, hogy bár mindenkinek vannak egyéni céljai, egy csapatnak mindig a közös célkitűzések elérését kell előtérbe helyeznie.

Vannak pillanatok, amikor valaki sokkal jobb formában van, jobb az egyéni teljesítménye. Azonban ezek azok a pillanatok, amelyekben az illetőnek segítenie kell a többieket, mert a csapat célja fontosabb a személyes céloknál

– vallja a szövetségi kapitány.

Fizikai és lelki edzettség

Marco Rossi arról is beszélt, hogy amikor egy csapat jó passzban van, sokkal nehezebb észrevenni az esetleges feszültségeket vagy konfliktusokat a csapaton belül, azonban ilyenkor is foglalkozni kell ezzel. Arra is kitért, hogy alapvetően alapjaiban változtatta meg azokat a szempontokat, amelyek mentén egy játékos a válogatottba kerülhet – így például a fizikai erőnlét mellett kiemelt figyelmet kap a pszichológiai állapot, a gyengeségek felismerése és a lelki „edzésmunka”.

Ennek köszönhetően pedig ma már alapvető hozzáállás a győzni akarás, és ez az eredményeken, illetve a csapat motiváltságán is meglátszik.

Folyamatos fejlődés

A szövetségi kapitány a saját fejlődéséről is megosztotta a gondolatait, hangsúlyozva, hogy egy csapat – legyen akár a válogatott, akár egy cég – vezetőjének is kötelessége változni, fejlődni és szüntelenül tanulni. A sikerhez ez éppen olyan elengedhetetlen, mint az, hogy a csapat tagjait a vezető folyamatosan új kihívások elé állítsa, új ötletekre sarkallja, kreativitásra ösztönözze.

„Emlékszem, pár hónapja megnéztem egy meccset az olasz negyedosztályból. De miért? A feleségem nem értette, mi értelme negyedosztályú mérkőzést nézni. Azért, mert minden meccsből lehet valamit tanulni.

Mert néha olyan dolgokat látunk, amikből új ötleteink, új megoldásaink születnek” – mondja Marco Rossi.

„A szurkolók nélkül semmik vagyunk!”

Ahogyan a vállalkozások sem tudnak sikeresen működni vásárlóik, ügyfeleik nélkül, úgy foci sincs szurkolók nélkül. Éppen ezért nagyon üdvözli a kapitány azt a mentalitást, amit a csapatában tapasztal az olyan sztárok, csúcsszintű ligából érkező játékosok kapcsán is, mint például Szoboszlai Dominik:

Senki sem játssza meg magát, senki sem viselkedik sztárként. Azt látom, hogy minden játékos mindig elérhető azok számára, akik aláírást vagy közös képet kérnek. Ez azért is fontos, mert az emberek támogatása nélkül nem léteznénk

– vallotta be Marco Rossi.

A szövetségi kapitány az OTP Business Café adásában mesélt még az eddig be nem teljesült álmairól és üzent a hazai szurkolóknak is. A beszélgetés teljes terjedelmében megnézhető IDE kattintva.