"A világ sok országa már biztosította a szükséges oltóanyag-mennyiséget, Európa még nem"

Hírek2020. jún. 14.Növekedés.hu

Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia megállapodott arról, hogy közösen előrendelést adnak le 300 millió, az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat laboratóriumaiban fejlesztés alatt álló koronavírus-oltóanyagra. A programban minden EU tagállam részt vehet, olvasható a dw.com hírportálon.

Az oltóanyagot, amely 2020 végére készül el, lakosságaik arányában osztják szét az országok között, közölte a német Egészségügyi Minisztérium.

Annak érdekében, hogy az idei vagy a jövő évi hatósági jóváhagyást követően a szer nagyon gyorsan, nagy mennyiségben rendelkezésre álljon, a termelési kapacitást szerződés-kötés útján most kell biztosítani

közölte a minisztérium.  

A világ sok országa már biztosította a számára szükséges oltóanyag-mennyiséget, Európa még nem

mondta Jens Spahn német egészségügyi miniszter.

Az EU tagállamok közötti koordinált, gyors akció valamennyi EU állampolgár számára előnyt biztosíthat a válság kezelésében. Az erre irányuló jövőbeni tárgyalások során, az Európai Bizottsággal együttműködve még gyorsabbak és erősebbek akarunk lenni

Facebook-bejegyzésében hírt adott a megállapodásról az olasz egészségügyi miniszter, Robert Speranza is. Közleménye szerint

400 millió adag oltóanyag áll majd Európa egész népességének rendelkezésére.

A Világbank szerint az EU tagállamok népessége körülbelül 447 millió fő.

Az előszerződés értékét nem hozták nyilvánosságra.

A német Egészségügyi Minisztérium szerint a négy ország oltóanyagszövetséget hozott létre, amely más gyógyszergyártó vállalatokkal is tárgyalásban áll a COVID-19 vírus elleni lehetséges oltóanyag vásárlása ügyében.

Az Európai Bizottság az elmúlt napokban, az EU kormányaitól kapott felhatalmazás alapján, szintén támogatta a vásárlási előszerződések megkötését.

Az ilyen előszerződések erőteljes támogatást nyújthatnak ahhoz, hogy a gyógyszer-gyártók a szokásos sokéves időtávval szemben rekord sebességgel, 12-18 hónap alatt megoldást találhassanak a COVID-19 vírus fenyegetésének elhárítására.

Az AstraZeneca és az University of Oxford közreműködésével kifejlesztésére kerülő szer az Egészségügyi Világszervezet szerint egyike a néhány, jelenleg klinikai kísérleti szakaszban lévő oltóanyagnak.

A koronavírus az eddigiekben világszerte több, mint 7,4 millió főt fertőzött meg és 417 000 ember halálát okozta.