Az Airbnb szerint is megjött az emberek utazási kedve

Hírek2020. jún. 14.Növekedés.hu

A nyári szezon közeledtével az embereknek kezd visszatérni az utazási kedve: az Airbnb jelentése szerint több, otthon begubózva töltött hónap után az amerikaiak immár elkezdtek rohamtempóban szállást foglalni utazásaikhoz.

Május második felére az Airbnb-n már több foglalást regisztráltak az USA-ban mint tavaly ugyanebben az időszakban, igaz ugyan, hogy ehhez az is hozzájárult, hogy erre az időszakra esik Amerikában az Emlékezet napi hosszú hétvége. Ez a fellendülés egyértelműen azt jelzi, hogy az amerikaiak indulásra készen állnak, igaz, egyelőre elsősorban az országon belül.

A cég vezetője Brian Chesky a Bloombergnek adott interjúban elmondta, hogy az utazók egyelőre autóval megközelíthető, az otthonuktól legfeljebb 200 mérföldre lévő uticélokat választanak, mivel a külföldi utazásokra továbbra is vonatkoznak bizonyos korlátozások.

Jellemzően egy hetes, vagy még hosszabb tartózkodásokra szólnak a foglalások, aminek a cég vezetője szerint az az oka, hogy sokan úgy utaznak kikapcsolódni, hogy közben távmunkában dolgoznak.

Ha valaki távmunkában dolgozik, akkor azt könnyedén megteheti nemcsak saját otthonából, hanem gyakorlatilag bárhonnan

 mondta.

Nemcsak az USA-ban, hanem Portugáliában, Németországban és Dél-Koreában is megnövekedtek a belföldre szóló foglalások, bár ez az emelkedés csak a tél végén, a járvány kitörésekor lenullázódott forgalomhoz viszonyítva számottevő, és ezért a cég várakozásai szerint az idei teljes bevétele csak mintegy fele lesz a tavalyinak.Ha a jelenlegi visszapattanás tartósnak bizonyul, akkor nincs kizárva, hogy a cég régen várt tőzsdei bevezetése is lehetővé válik még ebben az évben. Brian Chesky szavai szerint

sem kizárni nem akarjuk ezt a lehetőséget, sem pedig kötelezettséget vállalni rá.

A turizmusban működő többi más céghez hasonlóan, az Airbnb mögött is kemény hónapok állnak.

Májusban elbocsájtották dolgozóik 25 százalékát valamint megpróbáltak részben áttérni hosszú távú szálláskiadásra

Az is előfordult, hogy az ingatlantulajdonosok a foglalások meredek csökkenése miatt a lakások eladása mellett döntöttek.

Noha az Airbnb adatai azt mutatják, hogy az amerikaiak egyelőre biztonságosabbnak érzik, ha autóval utaznak a repülés helyett, a légitársaságok tapasztalatai némiképp ellentmondanak ennek. Az American Airlines például megnövelte júliusi járatainak számát, mivel a kereslet a várakozásokhoz képest intenzívebben kezd visszaállni, elsősorban Florida és az USA nyugati területeinek hegyvidéki régiói népszerűek. A légitársaság részvényei látványosan, 50 százalékot emelkedtek az elmúlt héten.