A villamosenergia-termelés és a felhasználás is nőtt tavaly

Hírek2021. nov. 30.Növekedés.hu

Megjelent a MEKH és a MAVIR közös kiadványa, amely a magyar villamosenergia-rendszer 2020. évi működési adatait összegzi.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. közös kiadványa többek között bemutatja a hazai villamosenergia-piac működési modelljét, összegzi a legfontosabb országos energiafelhasználási adatokat és kitér a hazai erőművek termelési adatinak bemutatására.

A 2019-es bázishoz képest 2020-ban a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 0,3%-kal, 46,550 TWh-ra nőtt (a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelésének figyelembevételével). A bruttó hazai villamosenergia-termelés ennél nagyobb mértékben, közel 3,1%-kal emelkedett, ezzel szemben az import-export szaldó jelentős mértékben, 11,678 TWh-ra csökkent, ami a 2019-es értékhez képest 7,21%-os csökkenést jelent. Ennek következtében az import-export szaldó energia részaránya a teljes bruttó villamosenergia-felhasználáshoz képest mintegy 25%-ra mérséklődött.

Az országban működő erőművek együttes teljesítménye a HMKE-ket nem beleértve 2019-hez képest csaknem 467 megawattos (MW) növekedést mutatott 2020-ban.

Ez a gyarapodás kizárólag a megújuló energiaforrások, azon belül is leginkább a napenergia-termelés felfutásából származik.

A HMKE-k növekedése ezen felül további 240 MW volt, ami szinte csak a háztartási napelemek térnyeréséből fakad.

Az engedély- és nem engedélyköteles termelők körében (ide értve a HMKE-ket is) a naperőművekből származó bruttó villamosenergia-termelés részaránya tovább emelkedett, 2019-hez képest több mint 60%-kal nőtt, a teljes termelés 6,9%- át kitéve.

A naperőművek 16,35%-os, a szélerőművek 22,53%-os kihasználtsággal működtek 2020-ban.

A hagyományos erőművek körében a nukleáris blokkok kihasználtsága a legmagasabb, az egyéb gáztüzelésű termelők kihasználtsága összességében továbbra is növekvő, míg a szén-lignit primerforrású termelők csökkenő tendenciát mutattak.