Német energiakutató: „Nincs valós veszély egy tartós áramszünetre idén télen”

Interjú2021. nov. 10.Végh Zsófia

Bár a korábbi évekhez képest több szenes erőművet bezártak Németországban és a többletkapacitás csökkent, nem valószínű, hogy az emberek napokig áram nélkül maradnak ezen a télen, mondta a növekedés.hu-nak Manfred Fischedick, a Wuppertal Kutatóintézet vezetője.

Az elmúlt hetekben több fórum, hatóság hívta fel a német lakosság figyelmét arra, hogyan járjanak el, ha több napig áram nélkül maradnának.

A szövetségi polgári katasztrófavédelem egy hónapja egy tájékoztató videót tett közzé a Twitteren, melyben gyakorlati útmutatóval szolgál arra az esetre, ha áramszünet miatt nem lenne például a fűtés.

Más fórumokon is jelent már meg korábban leírás hasonló esetekre. A közelgő tél, a kiugróan magas gázárak és az esetleges ellátási problémák miatt idén ismét napirendre került a téma.

A dekarbonizáció miatt átrendeződő energiatermelő rendszerek valóban hatással vannak az áramellátásra, ám nincs közvetlen veszély, mondta lapunknak Manfred Fischedick, az energia- és klímakérdéseket kutató Wuppertal Intézet vezetője.

Mekkora a valószínűsége annak, hogy idén télen napokig ne legyen áram Németországban?

Nem látok valós veszélyt e tekintetben.

A földgáz ára kétségkívül magas, ám az erőművi beépített teljesítmény elegendő és lehetővé teszi a különböző források közötti váltást.

Sőt, van további rugalmasság a rendszerben, például keresletoldali menedzsment, amely a fentieken túl támogatja az ellátásbiztonságot.

Összeségében nagyobb az esély egy tartós áramkimaradásra mint néhány évvel ezelőtt – miért?

Az elmúlt években több széntüzelésű erőmű bezárása miatt a villamosenergia-rendszerben lévő többletkapacitás csökkent.

Mivel ezek közül az erőművek közül sokat nem zártak be teljesen, hanem egyfajta stratégiai tartalékként rendelkezésre állnak, és mint ilyenek rövid időn belül aktiválhatók, még elegendő kapacitás áll rendelkezésre.

Ha mégis bekövetkezne, vannak alternatív források, amelyekre a lakosság támaszkodhat?

Németországban már sok háztartásban van napelemes tető, a lakosság egy része energiaigénye jelentős részét már maga fedezi. Ám ennek inkább a nyáron van jelentősége, télen nem (annyira).

Egy hosszabb ideig tartó áramkimaradás esetén mi történne a kritikus infrastruktúrával és a sérülékeny fogyasztókkal?

Ez főként azoknak a (termelő)vállalatoknak okozna komoly károkat, melyek produktivitása a jó minőségű és állandó villamosenergia-ellátástól függ.

De ahogy korábban említettem, nem látok komoly valószínűséget arra, hogy egy ilyen elhúzódó kieséssel kelljen számolnunk.