A vízzel való kereskedés elindítására készül a Wall Street

Hírek2020. szept. 29.Növekedés.hu

Az ENSZ szakértői szerint 2050-re körülbelül 5 milliárd embernek kell szembesülnie a víz hiányával, olvasható az euronews.com hírportálon.

A víz jövőbeni hiányának fenyegetése különösen aggasztó az Egyesült Államokban, Kaliforniában, ahol a hőmérsékleti rekordok és az elharapódzó erdőtüzek már idén is kétségbeejtő helyzeteket teremtettek.

Ha a narancsszínű égboltok és az égő erdők nem eléggé meggyőzőek a klímaváltozás valós problémájával kapcsolatban, komoly érv lehet, hogy az amerikai tőzsde, a Wall Street hamarosan megkezdi a víz jövőbeni szállítására irányuló szerződések (futures) megkötését.

Egy ilyen szerződés egy termék vagy szolgáltatás, adott esetben a víz egy későbbi időpontban történő szállítására vonatkozik, egy előre megállapodott áron. A szerződések tárgyai hagyományosan olyan cikkek, mint az olaj, a nemesfémek vagy az élelmiszerek.

A világ legnagyobb pénzügyi derivatív tőzsdéje, a Chicago Mercantile Exchange Group (CME) még ez évben megteremti a kaliforniai vízpiacra szóló szerződések kötésének lehetőségét. Minden szerződés 10 acre feet (hektáros láb egysége körülbelül egy nyolc sávos medencének felel meg, amely 25 m hosszú, 16 m széles és 3 m mély) vízmennyiségre vonatkozik, illetve akkora víztömegre, amely egy acre (mintegy 0,4 hektár) földterület egy láb (30,48 cm) magas víztömeggel történő elöntésére elegendő.

A 2025-re várhatóan a világ népességének közel kétharmada szembesül vízhiánnyal. A víz szűkössége világszerte növekvő kockázatot jelent az üzleti élet és a közösségek számára

állítja Tim McCourt, a CME alternatív befektetési termékek divíziójának igazgatója.

A jövőbeni vízszállításokra irányuló szerződések kezdeményezői azzal érvelnek: az ilyen konstrukciók bevezetése

segíthet összehangolni az életfontosságú erőforrás kínálatát és keresletét.

Napjainkban Kalifornia vízkészletének 40 százalékát használják több, mint 3,5 millió hektár ültetvény öntözésére. A CME azt állítja, hogy e jövőbeni szerződések lehetővé teszik a farmerek és más mezőgazdasági vállalkozások számára, hogy garantált áron vízhez jussanak akkor is, ha hiány alakul ki. A szerződések segíthetnek a klímaváltozás kockázatainak kezelésében, így végső soron a fogyasztók költségeinek mérséklésében.