A Vodafone a kispadra ülteti a Huawei-t

Hírek2019. jan. 30.Növekedés.hu

A Vodafone szünetelteti a Huawei berendezések telepítését Európában, amíg a nyugati kormányok nem oldják fel a kínai távközlési óriás biztonságával kapcsolatos aggályaikat.

A kormányok és a telekommunikációs vállalatok világszerte rohamtempóban állítják üzembe az úgynevezett 5G, vagy ötödik generációs távközlési hálózatokat. Kereskedelmi hasznosításuk egyenlőre az Egyesült Államokban és Dél-Koreában történt meg, olvasható a bbc.com hírportálon. Az Egyesült Államokban azonban 2012-ben előtérbe kerültek bizonyos biztonsági megfontolások. Kérdésesnek tartják, szabad-e egy olyan kínai vállalattól, a Huawei-től telekommunikációs berendezéseket vásárolni, amelyet kapcsolatok fűznek a Népi Felszabadító Hadsereghez és a Kommunista Párthoz. Az 5G verseny felgyorsulása óta pedig az Egyesült Államok egyre erőszakosabb álláspontot képvisel.

Szakértők vizsgálják, hogy a Huawei mennyiben kötődik a kínai kormányhoz és megalapozottak-e azok a gyanúsítások, amelyek szerint technológiája alkalmas kém-tevékenység folytatására. Kemény lépéseket tettek más országok is. A tavalyi év augusztusában Ausztrália jelentette be, hogy a Huawei-t és kínai versenytársát, a ZTE-t kizárja 5G hálózatának fejlesztéséből. Az év novemberében Új-Zéland hasonlóan járt el. Decemberben a Huawei pénzügyi főigazgatóját, Meng Wanzhou-t Vancouverben letartóztatták. Az idei év januárjában a Huawei kirúgta egy alkalmazottját, akit kémkedés gyanúja miatt vettek őrizetbe Lengyelországban. A Reuters hírügynökség a közelmúltban azt jelentette, hogy emiatt a Huawei-t kizárhatják a lengyel 5G hálózat berendezéseinek szállítására kiírt versenyből.

Telekommunikációs berendezéseket három nagy vállalat kínál Európában: a Huawei, az Ericsson és a Nokia. A Huawei piaci részesedése mintegy 35 százalék, ami az iparág fontos szereplőjévé teszi.  A Vodafone a közelmúltban jelentette be: „szünetelteti” alaphálózatában a Huawei-berendezések alkalmazását mindaddig, amíg a nyugati kormányok döntést hoznak a kínai telekomóriással kapcsolatos biztonsági aggodalmak ügyében. A Vodafone főnöke, Nick Read kijelentette: a vita „túlságosan leegyszerűsített”. Ezzel együtt leszögezte: „úgy döntöttünk, hogy alaphálózatunkba egyenlőre nem illesztünk újabb Huawei termékeket, amíg a különböző ügynökségekkel és kormányzatokkal, illetve a Huawei-jel nem tudjuk lezárni az ügyet.

Úgy érzem, maga a Huawei teljesen nyitott és együttműködésre kész”. A kínai nagyvállalat ezeket a gyanúsításokat következetesen tagadja. A Huawei egyik szóvivője kijelentette: „a Vodafone és a Huawei hosszú ideje egymás stratégiai partnerei; 2007 óta működnek együtt. A Huawei figyelmét jelenleg a Vodafone 5G hálózatának kiterjesztésére fordítja, amelynek az alaphálózat csak egy kis eleme. Hálásak vagyunk a Vodafone támogatásáért és arra törekszünk, hogy megfeleljünk a tőle kapott bizalomnak”.