A zaj csökkentésére figyelmeztető zajmérőt tesztelik a részeg turisták

Hírek2018. szept 25.Növekedés.hu

Prága 1. számú kerülete évek óta bajlódik a részeg turisták éjszakai lármája miatt beérkező panaszokkal. A zaj csökkentésére irányuló, legutóbbi erőfeszítések azonban csak rontottak a helyzeten.  A korábbiakban az oszlopokon figyelmeztető feliratokat helyeztek el, amelyek arra kérték az embereket, hogy az éjszakai órákban ne csapjanak zajt. A tört angolsággal készített feliratokat azonban nehéz volt komolyan venni. A tavalyi évben a kerület biztonsági magán-cégeket bérelt a zajkeltést tiltó szabályok kikényszerítésére. A biztonsági emberek erőszakos fellépése és a hatósági felhatalmazásuk hiánya azonban újabb panaszokhoz vezetett, ezért alkalmazásukat megszüntették.   Tárgyalások folytak arról is, hogy egyes utcákban a bárok nyitvatartási idejét szabályozzák. Az ötlet bírálói azonban azt állították, hogy ez csak más városrészekbe tolja át a problémát. Felmerült a nyilvános alkohol-fogyasztás teljes betiltásának lehetősége is. A kerület augusztus végén egy kijelzővel ellátott zaj-mérőt helyezett el egy olyan villanyoszlopon, amely turisták által látogatott bárok közelében áll. Amikor a zaj eléri a 60 decibelt, a készülék kijelzőjének számai zöldről pirosra váltanak. Az illetékesek abban reménykedtek, hogy a piros számok láttán a járókelők lecsendesednek.   A részegek azonban, talán nem is meglepő módon, azon versenyeznek, ki tud nagyobb számot kihozni a rendszerből. A rendőrségnek nincsenek megfelelő eszközei a helyzet kézbentartására, és az ordibálás akkor is folytatódik, amikor a rend őrei jelen vannak. A Metro.cz napilap egyik két motorkerékpárosról számolt be, akik szintén zaj-versenyt rendeztek. A prágai rendőrség, amely felelős a zaj-törvények betartatásáért, azt állítja, nem tudott a készülék felszereléséről.  „Felvettük a kapcsolatot a kerülettel és magyarázatot kértünk. Azt válaszolták, kísérleti megoldásról van szó, amelynek sorsáról annak értékelése után születik döntés” mondta a rendőrség szóvivője, Irena Seifertová. A kerület tisztségviselői azonban úgy látják: a terv bevált, a készülék hasznos a zaj csökkentése és a statisztikai adatgyűjtés tekintetében egyaránt. Az ismételt panaszok ellenére további mérők kihelyezését tervezik.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.