A zaj csökkentésére figyelmeztető zajmérőt tesztelik a részeg turisták

Hírek2018. szept 25.Növekedés.hu

Prága 1. számú kerülete évek óta bajlódik a részeg turisták éjszakai lármája miatt beérkező panaszokkal. A zaj csökkentésére irányuló, legutóbbi erőfeszítések azonban csak rontottak a helyzeten.  A korábbiakban az oszlopokon figyelmeztető feliratokat helyeztek el, amelyek arra kérték az embereket, hogy az éjszakai órákban ne csapjanak zajt. A tört angolsággal készített feliratokat azonban nehéz volt komolyan venni. A tavalyi évben a kerület biztonsági magán-cégeket bérelt a zajkeltést tiltó szabályok kikényszerítésére. A biztonsági emberek erőszakos fellépése és a hatósági felhatalmazásuk hiánya azonban újabb panaszokhoz vezetett, ezért alkalmazásukat megszüntették.   Tárgyalások folytak arról is, hogy egyes utcákban a bárok nyitvatartási idejét szabályozzák. Az ötlet bírálói azonban azt állították, hogy ez csak más városrészekbe tolja át a problémát. Felmerült a nyilvános alkohol-fogyasztás teljes betiltásának lehetősége is. A kerület augusztus végén egy kijelzővel ellátott zaj-mérőt helyezett el egy olyan villanyoszlopon, amely turisták által látogatott bárok közelében áll. Amikor a zaj eléri a 60 decibelt, a készülék kijelzőjének számai zöldről pirosra váltanak. Az illetékesek abban reménykedtek, hogy a piros számok láttán a járókelők lecsendesednek.   A részegek azonban, talán nem is meglepő módon, azon versenyeznek, ki tud nagyobb számot kihozni a rendszerből. A rendőrségnek nincsenek megfelelő eszközei a helyzet kézbentartására, és az ordibálás akkor is folytatódik, amikor a rend őrei jelen vannak. A Metro.cz napilap egyik két motorkerékpárosról számolt be, akik szintén zaj-versenyt rendeztek. A prágai rendőrség, amely felelős a zaj-törvények betartatásáért, azt állítja, nem tudott a készülék felszereléséről.  „Felvettük a kapcsolatot a kerülettel és magyarázatot kértünk. Azt válaszolták, kísérleti megoldásról van szó, amelynek sorsáról annak értékelése után születik döntés” mondta a rendőrség szóvivője, Irena Seifertová. A kerület tisztségviselői azonban úgy látják: a terv bevált, a készülék hasznos a zaj csökkentése és a statisztikai adatgyűjtés tekintetében egyaránt. Az ismételt panaszok ellenére további mérők kihelyezését tervezik.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.