Afgán konfliktus - Fox News: tűzpárbaj tört ki a kabuli robbantást követően

Hírek2021. aug. 26.MTI

Tűzpárbaj tört ki az afgán főváros, Kabul repülőterén csütörtökön elkövetett robbantást követően - erről számolt be a Fox News amerikai hírtelevízió meg nem nevezett fehér házi tisztségviselőkre hivatkozva.

A kabuli repülőtér összes bejáratát lezárták.

A Fox News az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) tisztségviselőjére hivatkozva arról számolt be, hogy a robbantásban három amerikai tengerészgyalogos is megsebesült.

A Politico című lap amerikai csütörtökön amerikai kormányzati és egyéb jól értesült forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a támadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a felelős.

Az afganisztáni helyzet alakulása miatt rendkívüli ülést tartanak jövő kedden az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei, a tanácskozás fókuszában a konfliktus okozta migrációs nyomás várható fokozódására adható válaszok áttekintése szerepel - közölte az Európai Unió Tanácsának szlovén soros elnöksége csütörtökön.

A videókonferencia keretében tervezett ülés résztvevői megvizsgálják a tálibok hatalomátvétele, valamint az amerikai és szövetséges csapatok Afganisztánból történő kivonását követő helyzetet - közölték.

Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület szokásos sajtótájékoztatóján csütörtökön emlékeztetett: a tagállamoknak szeptember közepéig kell bemutatniuk a konfliktus sújtotta országból elmenekülteket érintő, befogadási kvótákra vonatkozó konkrét kötelezettségvállalásaikat.

Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke felszólította azokat az országokat, amelyek részt vettek a NATO afganisztáni missziója munkájában, hogy kínálják fel a telepítési lehetőségeket az evakuált afgán személyzet számára - közölte Stano.

Átmenetileg elhalasztották Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök amerikai idő szerint csütörtök délelőttre tervezett találkozóját az afganisztáni robbantások miatt - közölte a Fehér Ház és egy izraeli tisztségviselő.

Bennett, aki már szerdán is az Egyesült Államok szövetségi fővárosában, Washington DC-ben tartózkodott, helyi idő szerint csütörtökön délelőtt találkozott volna Bidennel, azonban - hírügynökségek szerint - az amerikai elnök kérte a találkozó elhalasztását, ugyanis jelenleg a kabuli repülőtéren történt, több halálos áldozattal járó robbantások ügyében egyeztet.

Egy neve elhallgatását kérő izraeli forrás arról számolt be, hogy a tárgyalásokat várhatóan még a nap folyamán megtartják, de pontos időpontról nem egyeztek meg.

Az izraeli miniszterelnök kétnapos washingtoni látogatásra készült. Korábban kiadott közleményében azt írta, hogy a Bidennel folytatott tárgyalások középpontjában az Izrael és Irán közötti fokozódó feszültség lesz.