Emelte a Lidl a dinnye árát, miután az Agrárkamara a termelőket sújtó árletöréssel vádolta

Hírek2019. aug. 9.MTI

99-ről 119 forintra emelte a dinnye árát a Lidl néhány napra, miután az Agrárkamara azzal támadta, hogy a piaci helyzet nem indokolta, hogy a Lidl Magyarország a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra csökkentse - közölte Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke

20 forinttal 119 forintra emelte a dinnye árát a Lidl, miután a magyar gazdáknak kárt okozó árletörő akcióval vádolta a Nemzeti Agrárkamara. (NAK)

A piaci helyzet nem indokolta, hogy a Lidl Magyarország a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra csökkentse, erre akkor van szükség, ha a jó minőségű dinnyéből túltermelés van. Az árcsökkentés a többi áruházláncot is erre a lépésre ösztönözheti - vélekedett Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke, hozzátéve körülbelül száz forintnál van az a határ, ahol a termelőknek már nehézséget okoz a következő év finanszírozása.

A Lidl Magyarország által a magyar dinnyeszezon közepén meghirdetett árletörő akció kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a kereskedelmi lánc ezzel a döntésével bedöntheti a magyar dinnyetermelést, és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását.

Az agrárkamara a napokban úgy nyilatkozott, hogy a Lidl által alkalmazott árazás mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani, ugyanis a szezonnak ebben a szakaszában - a többéves piaci tapasztalatok alapján - reálisan, a bekerülési költségeket is figyelembe véve,

kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható ez a gyümölcs, a Lidl viszont jelenleg kilogrammonként 99 forintért árusítja a magyar dinnyét. A NAK úgy véli, a Lidl ezzel az árletörő akcióval mindenkinek kárt okoz: a vásárolókat becsapja, hiszen az áruház reklámjával ellentétben mégsem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetleníti, mivel ilyen rendkívül alacsony felvásárlási árral nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésének megvalósításához. Továbbá a kamara tapasztalatai szerint egy ilyen lépés a többi kiskereskedelmi láncot is árcsökkentésre készteti.

A kamara szerint közép- és hosszú távon akkor alakulhat jól a piac a fogyasztók, a dinnyetermelők és a forgalmazók számára, ha folyamatosan jó minőségű és elegendő mennyiségű dinnye kerül a boltokba, a piacokra, és a termelés javítására hatalmas összegeket beruházó gazdáknak hosszú távon meg is térül a ráfordításuk. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felszólította a Lidl Magyarországot, hogy fejezze be a dinnyetermelést veszélyeztető árletörő akcióját és tegyen eleget a tisztességes piaci magatartás és gyakorlat jogszabályban meghatározott követelményeinek.