Agyvérzést és szívbetegséget okozhat a heti 55 óránál több munka, főleg a férfiak esetében

Hírek2021. máj. 24.H. É.

Van miért aggódniuk azoknak a középkorú vagy idős férfiaknak, akik hetente legalább 55 órát dolgoznak, nekik ugyanis az átlagosnál jóval nagyobb az esélyük arra, hogy a sok munka miatt szívbetegek lesznek vagy szélütést kapnak – derül ki az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet felmérésből.

A hosszú munkaidő okozta egészségügyi problémákat most először mérte fel a WHO és az ILO. Becsléseik szerint 2016-ban 398 ezer olyan ember halt meg stroke-ban és 347 ezer szívbetegségben, aki hetente legalább 55 órát dolgozott. 2000 és 2016 között az érintettek körében a szívbetegség okozta halálozások száma 42, a szélütéseké 19 százalékkal nőtt. Az összesen 745 ezer haláleset 29 százalékkal több, mint az ezredfordulón.  

A hosszú munkaidőről már korábban kimutatták, hogy a munkával összefüggő megbetegedések teljes becsült terhének körülbelül egyharmadáért felelős, ez a legnagyobb foglalkozási megbetegedési terhet jelentő kockázati tényező. 

Az Environmental International által publikált tanulmány azt is kimutatta, hogy a munkával összefüggő betegségterhelés különösen jelentős a férfiaknál (az esetek 72 százalékában férfiak haltak meg), a középkorú vagy idősebb munkavállalók körében, illetve a Csendes-óceán nyugati és délkelet-ázsiai régióiban élőknél. 

A tanulmány következtetése szerint annak, aki heti 55 vagy annál több órát robotol, 35 százalékkal nagyobb eséllyel hal meg stroke-ban és 17 százalékkal iszkémiás szívbetegségben, mint ha csak heti 35-40 órát dolgozna.

Mégis, folyamatosan nő a hosszú munkaidőben dolgozók aránya, jelenleg a teljes népesség 9 százalékát teszi ki világszerte. Ez a tendencia még több embert fenyeget a munkával összefüggő fogyatékossággal és a korai halállal.

A Covid-19 járvány még tovább rontotta a helyzetet, mint Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója fogalmazott: A távmunka számos iparágban általánossá vált, és ez gyakran elmossa a határokat a magánélet és a munka között. Ezenkívül sok vállalkozás kénytelen volt létszámot leépíteni, akik viszont maradtak, azoknak sokkal többet kellett dolgozniuk.

Maria Neira, az Egészségügyi Világszervezet Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Egészségügyi Minisztériumának igazgatója egyenesen úgy fogalmazott: „A heti 55 vagy annál hosszabb munkaidő komoly egészségügyi veszélyt jelent. Itt az ideje, hogy mindannyian, a kormányok, a munkaadók és az alkalmazottak szembesüljünk ezzel.”