Felújították az Eötvös család ősi fészkét Vásárosnaményban - beregi utazási ajánló fotógalériával

Utazás2021. máj. 24.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Számos kincs várja a Beregbe látogatókat. Középkori templomok, dzsungelgyümölcsös, tiszai homokpart, gasztronómia, kastélyok. Most újabb értékkel bővült a Bereg szíve, Vásárosnamény, az Eötvös-kúria felújítása által. A növekedés.hu-nak mesélt a felújításról a város polgármestere, és exkluzív képeket készíthettünk az épületben és a hozzá tartozó parkban.

Vásárosnamény - a Bereg szíve - egy gyönyörű alföldi kisváros, igazi magyaros szecessziós épületekkel, az ország északkeleti csücskében, 20 kilométerre az ukrán határtól. Három folyó, a Tisza, a Szamos és a Kraszna találkozásánál fekszik, sőt az Öreg-Túr is a város közelében fut a Tiszába, így a várost mondhatni, körülöleli a hamisítatlan beregi táj. Ártéri erdők, gyümölcsösök, fás ligetek veszik körül a települést.Több szempontból is érdemes Vásárosnaményba ellátogatni, hiszen modern termálfürdője, komoly épített öröksége, és természeti adottságai vannak, ráadásul napjainkban már szép és igényes szálláshelyek, és igazán jó éttermek várják az idelátogatókat.

Homokos strand a Tiszán

VásárosnaményForrás: vasarosnameny.hu

A város része Gergelyiugornya, ahol nyaranta a Tisza által lerakott hatalmas homokparton kijelölt strand várja a látogatókat. De ha másra vágyunk, akkor nem messze a Tisza-parttól egy csúszdaparkkal és számos medencével ellátott strandon is lehűthetjük magunkat egy meleg nyári napon.

Dzsungelgyümölcsös és Árpád-kori templomok

A térségben az ártéri dzsungelgyümölcsös Kisarban vagy éppen a 90 éves túri bukógát, a pálinkafőzdék, a fesztiválok (pl. Zoárd-napi sokadalom), a hazánkon belül is egyedi beregi konyha, mind-mind olyan élményeket nyújtanak, amit ki kell legalább egyszer próbálni.

tiszavirágzásTiszavirágzás; Forrás: kisar.hu

Aki a kultúrát keresi, számtalan csodára lelhet a Beregben, kezdve a középkori templomok útján látható, Árpád-kori templomokkal, melyek a korai magyar népi építészet kimagasló alkotásai, folytatva a túristvándi vízimalommal, vagy éppen a gyönyörű kastélyokkal, kúriákkal.

csarodai templomCsaroda, Református templom; Forrás: temple-tour.eu

Vásárosnaményban egy kastély és két kúria is található

Ezek közül a Tomcsányi-kastély a legnagyobb, ebben található a Beregi Múzeum, ahol egy egyedülálló tárlat mutatja be a térség múltját, több száz éves műtárgyakon keresztül, melyek nagy része helyi népművészeti alkotás. A kiállítás fontos eleme a beregi keresztszemes hímzést bemutató tárlat.

Tomcsányi kastélyTomcsányi-kastély, Vásárosnamény; Forrás: vasarosnameny.hu

A város két kúriája közül a Máthé-kúria épületében egy iskolatörténeti kiállítást tekinthetünk meg, azonban a másik, az Eötvös-kúria eddig romos állapotban volt, és szomorúan árválkodott a város közepén.

Végre visszanyerte régi fényét az Eötvös-kúria

Most ez az 1830-as években épült patinás épület is visszanyerte régi fényét, és immár nem szégyenfoltja, hanem büszkesége a városnak.

Eötvös-kúria

1945-ig itt lakott ez Eötvös család köznemesi ága. Felmenőiket tekintve közvetlen rokonságban álltak a család bárói ágával, amely olyan nagy embereket adott hazánknak, mint Eötvös József, vagy fia Eötvös Lóránd, akik bár nem éltek a beregi városban, de teljes nevükben viselték a vásárosnaményi jelzőt.

Valaha egy várkastélyt és egy másik kúriát is birtokolt a család Vásárosnaményban, ám sajnos ezek ma már nincsenek meg, elmosták őket a történelem zivataros századai.

Az Eötvös-kúria idén tavasszal befejezett felújítását a Széchenyi 2020 program keretein belül, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban kapott több mint 481 millió forint támogatás segítségével valósította meg az önkormányzat a helyi vállalkozók bevonásával.

Bejártuk a kúriát és a hozzá tartozó parkot

A növekedés.hu megkereste Filep Sándort, a város polgármesterét, aki mesélt nekünk pár szót az épület múltjáról, jelenéről és jövőjéről, illetve lehetővé tette számunkra, hogy bejárjuk az épületet és a hozzá tartozó parkot még azelőtt, hogy azt a nagyközönség számára megnyitották volna.

Elárulta, hogy a forrás megszerzése és a felújítás megszervezése mellett a funkció keresés is komoly feladat volt. Ez egyébként sok műemlék felújítás esetében problémákat okoz. Szerencsére ez esetben sikerült jó megoldást találni. Az épületben egy nonprofit szolgáltatóház és gazdasági tér kap helyet, ahol helyi vállalkozások irodái, székhelyei lehetnek. Ez hiánypótló szolgáltatás a városban. Emellett a kúria dísztermét a lakosság többek között esküvői fotózásra is használhatja majd, illetve különböző városi események színhelyéül is szolgálhat.

Eötvös-kúria

Kihangsúlyozta, hogy az Eötvös pihenőpark, a kúria tulajdonképpeni kertje mindenki számára ingyen, szabadon látogatható lesz. Itt rekonstruálták a meglévő 4300 négyzetméteres zöldfelület növényállományát, sőt meg is növelték azt 888 négyzetméter új zöldfelület bevonásával. Emellett egy szilárd burkolatú rendezvényteret és parkolót is sikerült kialakítani.

Mindezek által a fejlesztés segíti a város gazdaságát, zöldíti a települést, újabb turisztikai attrakcióként szolgál, felhasználható reprezentatív célokra és újabb lehetőséget kínál a lakosságnak a rekreációs tevékenységre. Összességében tehát segít az élhető vidéki térség megteremtésében – húzta alá.

Filep Sándor, miközben biztosította számunkra, hogy bejárhassuk és lefotózhassuk a parkot és az Eötvös-kúriát elmondta nekünk, hogy régi álmuk vált most ezzel valóra. Kiemelte, hogy gyakorlatilag az utolsó órában mentették meg a szörnyű állapotban lévő épületet, amely évek óta üresen állt és pusztult – tette hozzá. Valaha ebben volt az iskolamúzeum, de miután az átköltözött a Máthé kúriába a funkcióját vesztett Eötvös-kúria számára nehéz évek következtek.

Eötvös-kúria

Ebben hozott változást a felújítás -hangsúlyozta,  melynek során minden műemléki előírást betartva teljeskörűen restaurálták az épület, megtartva amit csak meg lehetett, sőt feltárva eddig elfedett részleteket.

Eötvös-kúria

Kazettás mennyezetű, faragásokkal díszített, népies elemeket hordozó előtér

Ennek köszönhetően a kúria dísze, a bejárat előtti fából készült, kazettás mennyezetű, faragásokkal díszített, népies elemeket hordozó előtér is nagyrészt az eredeti elemek megmentésével állt helyre, illetve a nyílászárók többsége is a régi, de persze felújítva.

Eötvös-kúria

Kazettás mennyezetű, faragásokkal díszített, népies elemeket hordozó előtér

Rejtett füstölő, festett menyezet a vakolat alatt- a kúria beltere

A főbejáraton a kúriába lépve egy hallban találjuk magunkat, melyből két vékony ajtó nyílik. Ezek mögött igazán izgalmas látvány fogad minket. A család füstölője volt itt található, mindkét oldalon. Szerencsére a felújítás során ezeket is megőrizték.

Eötvös-kúria

Füstölő

Az épület főtermében hatalmas kincsre leltek a restaurálást végző mesterek. A régi vakolat alatt töredékében megtalálták az eredeti festett díszítését a mennyezetnek. Ezt ahol csak lehet helyreállították, konzerválták és láthatóvá tették.

Eötvös-kúria

A mennyezet festett díszítése

Látványosak a bent láthatóvá tett gerendák is, melyeket szintén sikerült megmenteni.

Eötvös-kúriaEredeti fagerendák

Találtak az épület falában a felújítás során gyönyörű címeres téglákat, ezeket úgy építették be újra a falba, hogy együtt megtekinthetőek legyenek.

Eötvös-kúriaCímeres téglák

A falba épített polcokat is megőrizték. Apró részletnek tűnnek ezek, de ettől hiteles egy felújítás.

Eötvös-kúriaFalba rejtett polcok

Természetesen a modern kor igényeire is odafigyeltek. Vizesblokkokat alakítottak ki, és akadálymentesítették az épületet. Modern biztonsági rendszert építettek ki, és korszerű elektromos hálózattal, valamint internet kapcsolattal látták el az épületet. Energetikai szempontból is a lehető leghatékonyabb megoldásokat választották. A kúria hűtését és fűtését egy, a hátsó udvaron felállított hőszivattyú segítségével az ablakok alá helyezett, fa burkolattal igényesen eltakart, központilag vezérelhető légbefúvókon keresztül látják el.

Eötvös-kúria

Rámpa mozgáskorlátozottak és babakocsit tolók számára

A Bereg szíve ezzel tehát új értékkel bővült. A jövőben az önkormányzat tervei alapján a cikkben is említett Máthé kúria felújítását is tervezik. Azoknak pedig, akik esetleg szeretnék megtudni, mi is az a görcsleves, és milyen a beregi töltött káposzta, vagy megnéznék hol nyugszik Kölcsey Ferenc, esetleg kajakoznának egyet a Krasznán, azt tudjuk mondani, hogy látogassanak el hazánk északkeleti csücskébe és nézzék meg egy olyan oldaláról Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, amelyről korábban még nem látták.