Akadálymentesített lombház és egy játszótér is felépült az OTP társasházi pályázata keretében

Hírek2020. jan. 9.Növekedés.hu

Akadálymentesített lombház Budapesten, és egy játszótér Szigethalmon: csak két példa azon eredmények közül, amelyekhez mind a pályázatírásban, mind a kivitelezésben összefogtak a társasházi közösségek, hogy az OTP Business segítségével fejlesszék környezetüket. A Társasházi Pályázat keretében a hitelintézet tavaly összesen 12 millió forinttal támogatott országszerte 15 lakóközösséget.

A lakók közössége is összetartóbbá vált abban a csaknem 100 éves budapesti társasházban, amelyben az OTP Business több mint félmillió forintos támogatásával, egy egyedi tervezésű, akadálymentesített lombházat építettek a közös kertben. A fejlesztés célja az volt, hogy a házban élő gyerekek – köztük egy izomsorvadással élő társuk – együtt játszhassanak az egyik kerti fa lombkoronája mellé tervezett rejtekhelyen. Emellett azonban több egyéb projektbe is belefogtak a lakók.

„A közös céljaink és az együtt szervezett társasházi programok folyamatosan erősítik és építik a közösséget. A kisebb-nagyobb közös ügyek egyszerre teszik kellemesebbé a mindennapjainkat és tanítják gyermekeinket a közösségért és a környezetért való cselekvés fontosságára” – mondta Sutus-Nagy Anett, a ház egyik lakója.

Szigethalmon – szintén a pályázat egyik nyerteseként – egy játszóteret alakított ki udvarán egy társasház. „Sok kisgyerekes család számára nagy könnyebbség, hogy nem kell autóba ülni vagy hosszan sétálni egy játszóterezéshez, hanem közel, ráadásul a szomszéd barátokkal együtt tudnak játszani. Sőt így a szülők is többet tudnak beszélgetni, és erősebbé válik a közösségünk” – fogalmazott Straub Katalin, a társasház lakója. Mindezt az is segítette, hogy a munkálatok egy részét közösségi munkában valósították meg, részt vettek a festésben és a kerti kiülők telepítésében.

A közösségépítés mellett a környezettudatosság is egyre fontosabb célja a társasházaknak: a pályázat budaörsi nyertesénél a lakások légcseréjét a tetőn elhelyezett, szélenergiával hajtott huzatfokozók biztosítják a jövőben. „Így nem csak ökológiai lábnyomunkat, de a villanyszámlánkat is csökkentettük az eredeti, elektromotorral hajtott elszívókhoz képest. Ráadásul az új berendezések hatásfoka is magasabb, tehát az eddigieknél jobban szellőzhetnek a lakások” – mutatott rá Varga Nándor, a társasház kezelője.

Az OTP Business a tavalyi Társasházi Pályázat keretében, figyelembe véve az érintett lakók számát és az épületek korát, összesen 12 millió forinttal támogatott tizenöt pályázatot.

„Múlt évben már tizenegyedik alkalommal hirdettük meg pályázatunkat, amellyel a nyertes pályázók olyan beruházásokba, fejlesztésekbe is belevághattak, amire nem, vagy csak nagyon nehezen tudták volna előteremteni a forrást. Az, hogy mindezzel több helyütt a lakóközösség is épült, szintén nagy öröm számunkra” – mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A komoly érdeklődés nyomán idén megújítja Társasházi Pályázatát az OTP Business, így várhatóan még több pályázó közösség juthat vissza nem térítendő támogatáshoz. A pályázatokat – ahogy eddig – nem csak közös képviselők, hanem akár lakók is benyújthatják, és továbbra sem feltétele az indulásnak, hogy a társasház az OTP-nél vezesse számláját.