Egy minimálbéres szakma, amelyben már lezajlott a bérfelzárkózás

Elemzések2019. nov. 6.Fellegi Tamás

Nemrég a McDonalds meghirdetett ajánlata révén tűnt úgy, hogy a hivatalos minimálbér, de még a garantált bérminimum is lemaradt a piactól, most a takarítói állásajánlatokkal összevetve még nagyobb az eltérés. Hogy állunk vajon régiós és európai összevetésben?

Magas ajánlat

Nemrég minden McDonald’s étteremben megjelent a pénztárgépek mellett egy kis tábla, amely azt hirdette, hogy bruttó 240, nettó 160 ezer forintot kínálnak, ha valaki beáll dolgozni a céghez. Az összeg látványosan magasabb, mint az idén még bruttó 149 ezer forintos minimálbér (nettó 99 ezer forint, 300 euró) vagy akár a 195 ezer forintos bérminimum (nettó 130 ezer forint, 395 euró), miközben közismert, hogy a McDonald’s a legtöbb országban a minimálbérhez közeli jövedelmet szokott ajánlani.

Az ok egyértelmű: a munkaerőhiány, így a képzettséget nem különösebben igénylő munkakörökben már egymásra licitálnak a cégek, egymástól próbálják átcsábítani a munkaerőt. A bérek így mondhatni elszálltak a néhány évvel korábbihoz képest, és már köszönőviszonyban sincsenek a hivatalosan meghatározott legalacsonyabb kötelező bérekkel. Gyanítható, hogy ténylegesen azokat nem is kapja már szinte senki, ellenben jelentős a zsebbe fizetés mértéke a hivatalos minimálbéren felül.

A felzárkózó szakma

Egy másik, képzettséget nem igénylő, sőt, követelményeiben is egyszerűbb szakmában úgy tűnik, még inkább kiélezett a verseny, legalábbis az állásközvetítő oldalak ajánlatai szerint. Takarítót ugyanis átlagosan nettó 250 ezer forintért keresnek, ami már másfélszerese a hivatalos nettó minimálbérnek és közel duplája a garantált bérminimumnak. Sőt, már a német szinttől sincs messze, hisz ott jellemzően bruttó 1700 euróért, a minimumbérnél kicsit magasabban keresnek takarítót, ez nettó összegben 12001300 euró, ami nagyjából 400430 ezer forint.

Ez már az igazi felzárkózás, hisz a hazai összeg nagyjából a német bér 60 százaléka, ha ez más szakmákban/iparágakban is így lenne, már megvalósultnak tekinthetnénk a rendszerváltáskor kitűzött célt. Ez azonban nyilván egy piaci torzulás, ami abból adódik, hogy a legkevesebb képzettséget igénylő szakmában tudnak a legtöbben magasabb bérű országban dolgozni, mivel még a nyelvtudás sem feltétlenül követelmény.

Visegrádi összevetés

Azonban a helyzet ezzel együtt rávilágít arra, hogy a hazai minimálbér alacsonyabb, mint amit a piaci helyzet indokol. Hogy a helyzetet reálisabban lássuk, megnézzük, hogy állnak a számok régiónkban és általában az EU-ban  a nettó adatokat nézve , hogy ez alapján reálisabban megállapíthassuk, mekkora lehetne a kötelező legkisebb bérek észszerű mértéke.

Célszerűen a visegrádi országokkal kezdjük: a lengyel 380, a cseh 430 és a szlovák 485 euróhoz képest egyaránt igen erős az elmaradás a mi 300 eurónkkal. Ha viszont a garantált bérminimumot vesszük figyelembe, ami 395 euró, már elérjük a lengyel szintet, aminek alapján azt mondhatjuk, hogy a minimálbérnek kellene annyinak lennie, mint most a garantált bérminimum.

Dél felé nézve

Ha délkeleti szomszédunk felé tekintünk, amellyel az átlagbérek tekintetében évek óta sebesen zárkózik fel hozzánk, egész meglepő adatot látunk. A román nettó minimálbér ugyanis 270 euró, a magyar adat 90 százaléka, igaz, hogy ez az arány a nettó átlagbér esetében is 84 százalék. A garantált bérminimum persze ebben az esetben is sokkal jobban mutat. Tovább tekintve dél-délkelet felé: a 300 eurós, a miénkkel megegyező török nettó minimálbér ugyancsak a mi adatunk alacsony mivoltára utal, nem is beszélve a 635 eurós görög adatról: a gazdasági fejlettség eltérését tekintetbe véve teljesen indokolatlan, hogy bő kétszeres szorzó legyen a két adat között.

Fejlett országok

Végül a fejlett nyugat-európai országok adatai: Németországban 1155 euró, az Egyesült Királyságban 1260 euró körüli, Franciaországban pedig 1380 euró a nettó minimálbér. A német adatnál maradva: mivel hazai nettó átlagkereset a német bér harmada, ez alapján 385 euró lenne a reális magyar nettó minimálbér, ami 127 ezer forint, bruttó értékben 190 ezer forint.

Összegzés

Összességében tehát látszik, hogy a magyar minimálbér nemzetközi összehasonlításban is alacsony, különösen ha figyelembe vesszük az átlagbérek arányát. Ez alapján elmondható, hogy a reális minimálbér a garantált bérminimum szintje lenne (idén 195 ezer forint), persze kérdés, hogy ebben az esetben mekkora lenne a garantált bérminimum.

Ha a két összeg közötti jelenlegi arányt vesszük figyelembe, bruttó 255 ezer forint adódna. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha összevetjük a McDonald’s ajánlatával (a takarítók bérét nem is említve), akkor már sokkal kevésbé tűnik túlzónak az összeg, ráadásul a minimálbér és a garantált bérminimum közötti arány sem kőbe vésett, lehetne a jelenleginél alacsonyabb is.