AKI NEM SZELEKTÍVEN GYŰJTI A SZEMETET, AZ TÖBBSZÖRÖS DÍJAT FOG FIZETNI

Hírek2018. szept 4.Növekedés.hu

A fő cél az újra-hasznosított hulladék arányának növelése. Az elmúlt időszakban Lengyelország különböző vidékein egy sor hulladéktároló kigyulladt és a tüzek komoly környezetszennyezéssel jártak. A lengyel Környezetvédelmi Minisztérium törvény-javaslatot dolgozott ki a hulladékgazdálkodás területén tapasztalható fegyelmezetlenség megszüntetésére. A Kormány Jogszabály Előkészítő Központjának honlapján közzétett javaslat szerint a cél az ország közösségi hulladék-kezelő rendszereinek korszerűsítése, az önkormányzatok e tevékenységgel kapcsolatos ellenőrző szerepének erősítése és az újra-hasznosított hulladék arányának növelése. A jogi szabályozás egyik legfontosabb változása a hulladék-gyűjtésre, illetve feldolgozására vonatkozó megbízatások  kettéválasztása. A módosítástól azt várják, hogy kevesebb hulladékot borítanak le jogellenesen az erdők és az utak mentén. Egy másik, hasonló célú intézkedés, hogy figyelemmel kísérik majd minden lengyel háztartás hulladék-kezelési gyakorlatát. Azok a háztartások, amelyek a keletkező hulladékot válogatás nélkül távolítják el, a szelektíven gyűjtött hulladékhoz képest kettőtől négyszeres mértékű szemét-szállítási díjat kell, hogy fizessenek. A lengyel PAP hírügynökség információi szerint az újra-hasznosításra előkészített hulladék elszállítási díja havi 8 zloty lesz, míg a válogatás nélkül kukába szórt szemétért 32 zlotyt kell fizetni (1 zloty =76,01 Ft). A Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a jogszabály tervezett hatályba lépése 2019. január 1.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.