Oroszország kiszorítja az amerikai hadiipart

Hírek2018. szept 4.Növekedés.hu

Az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesei orosz katonai eszközök beszerzése iránt érdeklődnek. Számolniuk kell azonban a Fehér Ház komoly ellenintézkedéseivel. Az orosz hadsereg szíriai katonai hadműveletei lehetőséget adtak arra, hogy az orosz haderő megmutassa képességeit a világnak. Az események egyik következménye az orosz katonai eszközrendszerek iránt megnövekedett érdeklődés. Különösen nagy figyelmet váltott ki az S-400 repülőgép-elhárító rakétarendszer. "A szíriai események után igencsak jelentős az érdeklődés” mondta az orosz fegyver-exportőr vállalat Rosoboronexport vezérigazgatója, Alexander Mikhejev az állami TASS hírügynökségnek. Törökország, egy NATO-tagállam bejelentette, hogy az orosz repülőgép-elhárító fegyver-rendszert kívánja megvásárolni. A török elnök, Recep Tayyep Erdogan a közelmúltban közölte: országának „szüksége van az S-400-as rakétákra” és lépéseket fog tenni, hogy a „lehető leghamarabb vehessen belőlük”. Természetesen az Egyesült Államok nem örül a fenti nyilatkozatnak.  Míg úgy tűnik, hogy Törökország tervezi az orosz katonai berendezések vásárlását, Szaúdi Arábia már letett róla. Konstantin Sivkov ezredes, az Orosz Nemzeti Geopolitikai Akadémia elnökhelyettese az orosz RT televízióban azt mondta: Szaúdi Arábia engedett az Egyesült Államok nyomásának”. A térségbeli amerikai szövetségesek közül állítólag még Irak és Marokkó tárgyal az orosz S-400 rendszer megszerzéséről. Samir Ragheb dandártábornok, a Fejlődés és Stratégiai Tanulmányok Arab Alapítvány elnöke arról beszélt a Deutsche Welle munkatársának, hogy a térség országai számos tekintetben az S-400-as rendszert jobbnak tartják, mint a hasonló célú amerikai rakétákat, a Patriotokat.  

„Kétségtelen, hogy az orosz rendszer hatótávolságban és az alacsony röppályán érkező célok tekintetében jobb, mint a Patriot és nagyobb számú rakétát is képes indítani” szögezte le Samir Ragheb.
"Az amerikai rendszerrel való elégedetlenség alapvető oka, hogy az S-400 eddig nem tapasztalt távolságról képes felismerni és megsemmisíteni a repülőgépeket, illetve információkat gyűjteni a térségben mozgó repülőkről” mondta Robert Mason. Az Egyesült Államok figyelmeztetett:

nem marad tétlen, ha az érintett államok valóban vásárolnak katonai berendezéseket Oroszországtól.

Az amerikai Külügyminisztérium már sokszor megfenyegette a orosz védelmi vagy hírszerzési ágazatok termékeiből számottevő nagyságrendben vásárló országokat: számolniuk kell a 2017-ben hozott, az „Amerika Ellenségeivel Szankciók Alkalmazásával Szembeszálló Törvény (CAATSA) lehetséges szankcióival. Tina Kaidanow amerikai nagykövet, a Külügyminisztérium Politikai-Katonai Ügyek Irodájának helyettes államtitkára júliusban kijelentette: a Fehér Ház meg akarja értetni az Egyesült Államok szövetségeseivel, hogy nagyon komoly kérdésnek tartja az orosz fegyver-rendszerek vásárlásának ügyét. „Azt akarjuk, hogy felismerjék e vásárlások, különösen az S-400-as rendszer beszerzésének hátrányait, amelyek valósak és súlyosak. Mielőtt döntenek, mérjék fel a mi rendszereinket, gondolják végig az informatikai rendszerek összehangolásának kérdését és minden olyan összefüggést, amelyet mi fontosnak tartunk”.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.