Oroszország kiszorítja az amerikai hadiipart

Hírek2018. szept. 4.Növekedés.hu

Az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesei orosz katonai eszközök beszerzése iránt érdeklődnek. Számolniuk kell azonban a Fehér Ház komoly ellenintézkedéseivel. Az orosz hadsereg szíriai katonai hadműveletei lehetőséget adtak arra, hogy az orosz haderő megmutassa képességeit a világnak. Az események egyik következménye az orosz katonai eszközrendszerek iránt megnövekedett érdeklődés. Különösen nagy figyelmet váltott ki az S-400 repülőgép-elhárító rakétarendszer. "A szíriai események után igencsak jelentős az érdeklődés” mondta az orosz fegyver-exportőr vállalat Rosoboronexport vezérigazgatója, Alexander Mikhejev az állami TASS hírügynökségnek. Törökország, egy NATO-tagállam bejelentette, hogy az orosz repülőgép-elhárító fegyver-rendszert kívánja megvásárolni. A török elnök, Recep Tayyep Erdogan a közelmúltban közölte: országának „szüksége van az S-400-as rakétákra” és lépéseket fog tenni, hogy a „lehető leghamarabb vehessen belőlük”. Természetesen az Egyesült Államok nem örül a fenti nyilatkozatnak.  Míg úgy tűnik, hogy Törökország tervezi az orosz katonai berendezések vásárlását, Szaúdi Arábia már letett róla. Konstantin Sivkov ezredes, az Orosz Nemzeti Geopolitikai Akadémia elnökhelyettese az orosz RT televízióban azt mondta: Szaúdi Arábia engedett az Egyesült Államok nyomásának”. A térségbeli amerikai szövetségesek közül állítólag még Irak és Marokkó tárgyal az orosz S-400 rendszer megszerzéséről. Samir Ragheb dandártábornok, a Fejlődés és Stratégiai Tanulmányok Arab Alapítvány elnöke arról beszélt a Deutsche Welle munkatársának, hogy a térség országai számos tekintetben az S-400-as rendszert jobbnak tartják, mint a hasonló célú amerikai rakétákat, a Patriotokat.  

„Kétségtelen, hogy az orosz rendszer hatótávolságban és az alacsony röppályán érkező célok tekintetében jobb, mint a Patriot és nagyobb számú rakétát is képes indítani” szögezte le Samir Ragheb.
"Az amerikai rendszerrel való elégedetlenség alapvető oka, hogy az S-400 eddig nem tapasztalt távolságról képes felismerni és megsemmisíteni a repülőgépeket, illetve információkat gyűjteni a térségben mozgó repülőkről” mondta Robert Mason. Az Egyesült Államok figyelmeztetett:

nem marad tétlen, ha az érintett államok valóban vásárolnak katonai berendezéseket Oroszországtól.

Az amerikai Külügyminisztérium már sokszor megfenyegette a orosz védelmi vagy hírszerzési ágazatok termékeiből számottevő nagyságrendben vásárló országokat: számolniuk kell a 2017-ben hozott, az „Amerika Ellenségeivel Szankciók Alkalmazásával Szembeszálló Törvény (CAATSA) lehetséges szankcióival. Tina Kaidanow amerikai nagykövet, a Külügyminisztérium Politikai-Katonai Ügyek Irodájának helyettes államtitkára júliusban kijelentette: a Fehér Ház meg akarja értetni az Egyesült Államok szövetségeseivel, hogy nagyon komoly kérdésnek tartja az orosz fegyver-rendszerek vásárlásának ügyét. „Azt akarjuk, hogy felismerjék e vásárlások, különösen az S-400-as rendszer beszerzésének hátrányait, amelyek valósak és súlyosak. Mielőtt döntenek, mérjék fel a mi rendszereinket, gondolják végig az informatikai rendszerek összehangolásának kérdését és minden olyan összefüggést, amelyet mi fontosnak tartunk”.