Albánia lendületben

Hírek2017. nov 3.Növekedés.hu

Az albán gazdaság jól teljesít, ezért a nagy befektetési bankok és elemzőközpontok sorra javítják az albán gazdasággal kapcsolatos előrejelzéseiket. A jelenleg érvényes konszenzus-előrejelzések 2017-re 3,8-4 százalékos, míg 2018-ra 3,6-3,8 százalékos GDP-nvekedési ütemmel kalkulálnak, korábban alig 3 százalék körül alakultak az idei és a jövő évre vonatkozó becslések. A négy fő ok, a TAP (Trans Adriatic Pipeline, vagyis Transz-Adriai Csővezeték építési munkálatainak GDP-t emelő hatása, Albánia legfőbb gazdasági partnerének, Olaszországnak a javuló gazdasága, az albán politikai helyzet stabilizálódása (a szocialista és uniópárti Edi Rama választási győzelme), valamint az albán fogyasztás emelkedése. A TAP-csővezeték Albánián belül 252 kilométerem keresztül halad (ebből 215 kilométer szárazföldi és 37 kilométer tenger alatti szakasz).   A TAP amúgy a török-görög határról indul, itt csatlakozik a Transz-Anatóliai Csővezetékhez (TANAP) és végül Olaszországban végződik, közben 100 kilométert megtesz a tenger alatt is. A gázvezeték albán szakaszán már jelenleg is 2000 fő dolgozik, de a következő két évben a létszám csak emelkedni fog.  

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.