Amerika fegyverben: rekordszámban vásárolnak fegyvereket, félnek a zavargásoktól

Hírek2020. nov. 12.Sz.A.

A fegyverviselés mélyen beépült az amerikai társadalom tudatába, és ez a mostani kiélezett helyzetben különösen fontossá vált: már tízből hét amerikai tart otthon fegyvert. Öt év alatt a fegyverrel elkövetett öngyilkosságok száma 15 , a fegyveres gyilkosságoké 25 százalékkal nőtt. Magas azoknak az aránya (44 százalék), akik személyesen ismernek valakit, akit véletlenül vagy szándékosan meglőttek.

 A növekvő fegyveres erőszak élénk vitát váltott ki az amerikai törvényhozásban. A polémia azt követően alakult ki, hogy 2017-ben minden korábbinál több, csaknem negyvenezer ember veszítette életét fegyveres konfliktusban az országban. 

A Pew Research Center kutatásban foglalta össze az amerikaiak viszonyát a fegyverekhez. Eszerint tíz amerikai közül négy olyan háztartásban él, ahol fegyvert tartanak, három pedig maga is birtokol valamilyen lőfegyvert.

A felnőttek csaknem fele olyan háztartásban nőtt fel, ahol tartottak fegyvert, tízből hat esetben pedig valamelyik barátjuk rendelkezik fegyverrel. Tíz felnőtt közül hét életében már lőtt valamilyen fegyverrel, pedig 55 százaléka maga nem rendelkezik fegyverrel. A fegyvertulajdonosok kétharmada több lőfegyvert birtokol, csaknem harmaduk pedig öt vagy annál is többet. Közülük 72 százalék pisztollyal rendelkezikl, 62 százalékuk golyós-, 54 százalékuk pedig sörétes puskát tart. Háromnegyedük pedig nem is emlékszik olyan időszakra, amikor ne lett volna fegyvere.

A felmérés szerint jellemzően védelmi célból szerzik be a fegyvert az amerikaiak, legalábbis kétharmaduk nyilatkozott így. Az egyéb okok között szerepel a vadászat, a sportlövészet, a fegyvergyűjtés vagy maga az illető foglalkozása. A vidéki és városi lakosság között annyi a különbség, hogy a vidéken élők jóval magasabb arányban említették a vadászatot, mint a fegyvertartás okát, mint a városban élők. 

Az is tény, hogy egy tavalyi felmérés szerint az amerikaiak többsége szerint szigorúbbnak kellene lenni a fegyvertartást szabályozó törvényeknek: két év alatt 52 százalékról 60 százalékra emelkedett a törvény szigorítását támogatók aránya. A pártszimpátiát tekintve igencsak megoszlanak a vélemények a kérdésről.

Amíg a demokratákat támogatók 86 százaléka ért egyet ezzel, addig a republikánusokkal szimpatizálóknak alig 31 százaléka. A nemek között is vannak véleménykülönbségek a kérdésben. A férfiak 55 százaléka látna szívesen szigorúbb jogszabályt, a nőknek viszont már a 64 százaléka. A magasabb képzettségűek szintén a határozottabb szabályozása hívei: akik legalább négy évet eltöltöttek a felsőoktatásban, azoknak 72 százaléka szeretne szigorítani, amíg a többieknek alig 55 százaléka. 

Jelentősen megoszlanak a vélemények a fegyvertartás ellenőrzéséről. Amíg a demokraták ötöde gondolja, hogy fontosabb az ellenőrzés, mint a fegyvertartáshoz való jog, addig tízből tíz republikánus szerint fontosabb a fegyvertartási jog, mint az ellenőrzés. És ez az olló egyre nagyobbra nyílik a két párt hívei között. 

Abban viszont egyezik a két oldal véleménye, hogy a mentális betegségben szenvedők számára tiltsák meg a fegyverviselést. Ugyancsak egyeznek a vélemények abban a tekintetben, hogy szigorúbban kellene ellenőrizni a fegyverek privát forgalmazását és privát fegyverbemutatókat.

Más tekintetben viszont ismét nagy a vélemények eltérése. A demokraták híveinek kilenc tizede betiltaná a nagy tűzerejű fegyverek tartását, a republikánus szavazóknak viszont csak alig fele van ezen a véleményen. 

Egy 2018-as felmérés szerint igen megosztott az amerikai társadalom abban a tekintetben, hogy mi lenne a hatása a szigorúbb fegyvertartási törvénynek. A megkérdezettek 47 százaléka gondolja úgy, hogy csökkennének a lövöldözések a szigorítás hatására, 46 százaléknyian pedig, hogy nem változna a helyzet. A maradék hat százalék véli úgy, hogy emelkedne a fegyverhasználat a szabályozás megváltoztatását követően.

Meglepően magas azoknak az aránya (44 százalék), akik személyesen ismernek valakit, akit véletlenül vagy szándékosan meglőttek.

A fekete bőrűek 57 százaléka állítja ezt, a fehéreknek 43 százaléka, a latinoknak pedig 42 százaléka. Az összes megkérdezettnek csaknem negyede nyilatkozott úgy, hogy már fenyegették őket vagy családjukat fegyverrel. Itt ismét eltérőek a fajok szerinti adatok. Amíg a feketék harmada nyilatkozott így, addig latinoknak a negyede, a fehéreknek pedig ötöde. 

Aggasztó adat, hogy a hivatalos adatok szerint növekszik a fegyveres halálesetek száma. A 2017-ben fegyverhasználat következtében elhunyt 40 ezer amerikai csaknem húsz százalékos növekedést jelent a 2012-es adathoz képest.

A részletek azt mutatják, hogy öt év alatt a fegyverrel elkövetett öngyilkosságok száma 15 százalékkal, a fegyveres gyilkosságoké pedig 25 százalékkal emelkedett. Végül a százezer lakosra számított fegyveres halálesetek száma is növekvő tendenciát mutat. 2017-ben ez a szám 12 volt, ami öt év alatt 14 százalékos emelkedést jelent. Igaz, a kilencvenes évek közepén ez a száma ennél is magasabb, 15,6 volt.