Felkészült a fűtési szezonra és a járványra a Magyar Fölgáztároló

Elemzések2020. nov. 12.Végh Zsófia

Száz százalékos feltöltöttséggel és szigorú pandémiás protokollt alkalmazva várja a téli fűtési szezont a Magyar Fölgáztároló Zrt.. Az üzem és a gázellátás még a legszigorúbb járványügyi helyzetben is biztosított, mondta a növekedés.hu-nak az MFGT egyik vezetője.

Jelenleg 100 százalékos, októberben azonban két százalékkal meg is haladta azt a Magyar Fölgáztároló Zrt. tárolóinak feltöltöttsége.

Ennek nemcsak az ellátásbiztonság szempontjából van jelentősége, a piacra és az árakra is hat.

Amikor 2010-től csökkent a tárolóhasználat fontos volt, hogy megtaláljuk azokat a piaci szereplőket és lehetőségeket, melyekkel meg tudtuk fordítani a csökkenő trendet

mondta a növekedés.hu-nak Deme Krisztián, kereskedelem, marketing és szabályozás vezető. 2017-ben már látványos volt a változás: ebben és az ezt követő évben műszaki és gazdasági szempontból is stabilizálódott a helyzet, tette hozzá. Tavaly pedig az orosz-ukrán gázvita miatt a tárolóhasználat az eddigi legnagyobb mértéket érte el.

Mivel a tél enyhe volt, és a felhasználás mérsékeltebb, idén viszonylag magas szintről tudtunk újra teljes feltöltöttséget elérni

mondta Deme.

Mivel a rendszerhasználati díjak állandóak, magasabb feltöltöttség és nagyobb forgalom esetén a forgalmi díjak kedvezőbbek, ami kedvez a kereskedőknek. „A tél-nyár közötti gázár különbözet pedig növekedett, vagyis megérte a kereskedőknek a gázt nálunk tárolni. Ez, valamint a nagyobb volumenből adódó előnyösebb forgalmi díj segített nekünk”, mondta Deme.

Az MFGT négy egyesítetten üzemeltetett tárolója a legnagyobb tárolói szolgáltató Közép-Kelet-Európában, összesen 4,43 milliárd köbméter mobilgáz kapacitással.

A tárolók Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Hajdúszoboszlón található ún. porózus tárolók, melyek leművelt szénhidrogén mezőkre épültek.

Magyarországon csak porózus tárolók találhatók, míg Nyugat-Európában többfelé (például Németországban vagy Ausztriában) gyakoriak a mesterségesen létrehozott sókavernás tárolók. Eltérő működési elvük miatt ezek csúcsigények kielégítésére alkalmasak, míg a porózus tárolók jól kiegyenlítik a nyári-téli ingadozásokat.

Bár a tárolók az állam tulajdonában vannak, a bennük található gáz csupán töredéke van állami kézben. A mennyiség zömét hazai és nemzetközi kereskedők tároltatják bennük.

Utóbbiak száma folyamatosan nő, ami a hazai tárolók piaci pozícióját erősíti. Ahhoz, hogy az ország egyszer ún. gas hub-bá (gázközponttá) váljon, még számos más feltételnek teljesülnie kell.

Látjuk erre a lehetőséget: látszik, hogy évről-évre több külföldi kereskedő jelenik meg a magyar piacon

mondta Deme, aki további példaként hozta a CEEGEX gáztőzsdét, ahol a forgalom mellett a külföldi kereskedők aránya is nő.

Ezek vezethetnek oda, hogy egy hub létrejöjjön, de bizonyos piaci mechanizmusokra még szükség van. Ilyen a szabályozás stabilitása, az import források elérhetősége és tárolói kapacitás megfelelő volumene vagy a kereskedők száma

tette hozzá.

Az idei fűtési időszakra az ellátásbiztonságot nemcsak a feltöltöttség, hanem a létesítményekben alkalmazott rendkívül szigorú járványügyi gyakorlat is garantálja – adott esetben teljes kijárási tilalom alatt is biztosítva van a tárolók működése, mondta a szakember.