Amerikai pénzügyminiszter: "nagyon jelentős árat fizettetünk Oroszországgal, ha lerohanja Ukrajnát"

Hírek2022. feb. 17.MTI

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint elkerülhetetlenek lennének a globális következményei annak, ha a Nyugat továbblépne az Oroszországgal szemben egy Ukrajna elleni támadás esetében kilátásba helyezett, összehangolt büntetőintézkedésekkel - jelentette az Euractiv brüsszeli hírportál.

Amennyiben a büntetőintézkedéseket kiszabják,

természetesen mi azt akarjuk, hogy ennek legnagobb ára Oroszországot terhelje

- fogalmazott Yellen egy interjúban.

De elismerjük, hogy a szankcióknak lesz némi globális következményük

- mondta az AFP francia hírügynökségnek.

Az amerikai pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Joe Biden amerikai elnök továbbra is együttműködik a szövetségesekkel a válság diplomáciai megoldásán, de többször figyelmeztette Moszkvát, hogy milyen súlyos következményekkel kell szembenéznie, ha lépéseket tesz szomszédja ellen.

Az elnök világossá tette, hogy "nagyon jelentős árat fizettetünk Oroszországgal, ha lerohanja Ukrajnát"

- hangoztatta Yellen.

A tárcavezető elmondta, hogy

az amerikai pénzügyminisztérium, az európai szövetségesekkel együtt, már dolgozik azokon a pénzügyi szankciókon, amelyekkel orosz magánszemélyeket vagy vállalatokat vennének célba, és amelyek export-korlátozásokat is tartalmazhatnak.

Yellen ezt "nagyon jelentős szankciócsomagnak" nevezte, amelynek szerinte "súlyos következményei lesznek az orosz gazdaságra". Elismerte ugyanakkor, hogy aggódik a szankciók energiapiacokra gyakorolt lehetséges hatásai miatt, tekintettel Oroszország világpiaci olaj- és európai földgázszállító szerepének fontosságára. 

Az amerikai pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy

Washington "együttműködik európai szövetségeseivel, hogy a lehető legjobban megvédjék őket a szükségtelen hatásoktól", biztosítva, hogy "az olaj és a földgáz továbbra is áramoljon Európába".

Az Európai Unió tisztségviselői szerdán azt mondták, hogy biztosítottak alternatív földgázforrásokat szükség esetére. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán kijelentette: az Európai Unió képes lenne megbirkózni az Oroszországból érkező gázimport részleges megszakításával.