Átkeltek az ukránok a Dnyeper folyón, de hatalmas veszteségek árán

Hírek2023. nov. 15.MTI

Mintegy másfél századnyi ukrán katona tartózkodik a Dnyeper bal partján, Krinki térségében, de az átkelés során az ukrán hadsereg másfél-két zászlóaljat veszített - közölte Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alá került területeinek elöljárója szerdán a Telegram-csatornáján.

Szaldo szerint a folyó megszállt bal partjának a vasúti hídtól Krinkiig tartó szakaszán mintegy másfél századnyi ukrán katona tartózkodik, többnyire kisebb csoportokban, de "blokkolta" őket egy orosz katonai csapat.

A kormányzó azt állította, hogy "egy ukrán katona átlagos élettartama a bal parton alig több mint két nap", és hogy az orosz hadsereg naponta ejt fogságba néhány fős ukrán csoportokat.

Szaldo bejegyzése szerint az ukrán fél NATO-kiképzők irányításával készült a Dnyeperen való átkelésre, itt összpontosítva a legjobb katonai és elektronikai felszerelését, valamint megmaradt egységeinek legjavát.

Hírszerzési adatokra hivatkozva azt írta, hogy az eredeti tervek szerint az ukrán hadsereg november 1-jére tervezte Oleski, november 15-re Nova Kahovka, december 1-jére Csaplinka, december 15-re pedig Henicseszk elfoglalását.

Az orosz védelmi minisztérium szerdai hadijelentése szerint három ukrajnai frontszakaszon hat rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán, ennek során mintegy 670 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg.

A tárca szerint az ukrán fél a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 220 főt a Donyeck körzetében dúló harcokban szenvedte el. A herszoni régióban az ukrán csapatok több mint 60 embert veszítettek.

A moszkvai védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három vezetésipontot, egy hadianyagraktárt, egy Sz-300-as légvédelmi rendszer lokátorát, egy MiG-29-es repülőgépet, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy-egy francia CAESAR, amerikai M109-es Paladin és lengyel Krab önjáró, valamint két amerikai M777-es vontatott tarackot, hét HIMARS-rakétát és 30 drónt.

Az orosz statisztika szerint a háború eleje óta a hadszíntéren megsemmisített ukrán tüzérségi lövegek és aknavetők száma 7100 fölé emelkedett.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.