Háború: az oroszok elvéreznek keleten - az ukrán védelem bedarálja az erőiket

Hírek2023. nov. 15.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 629-dik napján:

- Az Avdijivka közelében az orosz erők által elszenvedett nagyobb veszteségek rontják Oroszország általános helyzetét a háborúban - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az orosz erők Avdijivka környékén gyorsabban veszítenek embereket és felszerelést, mint a hónapokig tartó harcok során Bahmut környékén - mondta.

Brit elemzők becslései szerint eddig a háború során 302 ezer orosz katona halt meg vagy sérült meg. A dezertálók száma több tízezerre tehető. A tankokból pedig több mint 2400-at lőttek ki az ukránok.

- Az ukrán ellentámadás fontos mérföldkőhöz érhetett. A fegyveres erők megvetették a lábukat a Dnyipro folyó keleti partjánál,

amely orosz megszállás alatt áll – mondta el az ukrán elnöki iroda vezetője.

- A német Rheinmetall fegyvergyártó cég 25 darab Leopard 1A5 típusú harckocsit szállít Ukrajnának a német kormány által fizetett megrendelés részeként - közölte a vállalat a Kyiv Independent szerint.

- Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter ismertette annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet a 128. kárpátaljai hegyivadász dandár 19 katonája életét követelő orosz rakétacsapás körülményeinek tisztázására indítottak.

Szavai szerint minden álcázási szabályt figyelmen kívül hagytak, amikor a katonákat egy ház udvarán sorakoztatták fel, hogy kitüntetéseket adjanak át nekik. 

- Ukrán katonai jelentések szerint jelentősen megnövekedett az orosz csapatok rohamainak száma az ukrajnai frontvonalakon - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a Telegramon. Az államfő kifejtette, hogy különösen súlyos a helyzet a Donyeck megyei Avgyijivkánál, és a harkivi régióban lévő Kupjanszknál.

- Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók közléseiből készített keddi összefoglalójában azt emelte ki, hogy hétfőn az orosz erők támadásai következtében három helyi lakos vesztette életét és 15 - köztük egy gyermek - megsebesült Herszon megyében, a donyecki régióban pedig három helyi lakos sebesült meg.

- A német védelmi miniszter szerint az EU nem fogja teljesíteni azt a célt, hogy jövő márciusig 1 millió tüzérségi lövedéket és rakétát szállítson Ukrajnának.

- Négy ukrajnai frontszakaszon 20 rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők, ennek során mintegy 900 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg - közölte keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán fél a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 300 főt, a Donyeck körzetében dúló harcokban szenvedte el.

- Az orosz hadsereg "felszámolta" szinte az összes ukrán irodalmat Donyeck és Luhanszk területén - írta Gyunduz Mamedov volt ukrán főügyészhelyettes az X-en.

- Oroszország hat év börtönbüntetésre ítélt egy férfit, aki az ukrajnai harcokért "hősként" kitüntetett orosz katonák plakátjait rongálta meg - jelentette az AFP.

- Egy magas rangú ukrán katonai tisztviselő szerint az orosz csapatok fokozzák a kamikaze drónok használatát. Az ukrán szárazföldi erők vezetője, Olekszandr Szirszkij tábornok elmondta, hogy Oroszország a nagy veszteségek ellenére is támadja az ukrán állásokat Kupjanszk közelében.