Jöhet a háromnapos munkahét? Van, ahol már bevált

Elemzések2023. nov. 16.D.J.

Több befolyásos üzletember is úgy véli, hogy hamarosan a hét nagy részében már nem fogunk dolgozni.

A négynapos munkahéttel egyre több helyen kísérleteznek a világban. Többek közt a Magyar Telekom is sikeresen indította el a rendhagyó munkarend tesztelését.

Van ahol azonban még ennél is tovább mentek és a heti munkanapok számát lefaragták háromra.

Így tett úgy egy éve egy floridai étterem is, ahol az új rendszer bevezetése után rekordsok állásajánlat futott be. Egy hét alatt több mint négyszáz álláskereső adta oda az életrajzát a vendéglőnek.

A dolgozókat gyakorlatilag felosztották két csapatra: mindegyik a hét különböző időszakában dolgozik három napot 13-14 órás műszakban úgy, hogy közben teljes munkaidős fizetést kapnak.

A tulajdonos szerint minden téren javulás állt be.

Mivel az alkalmazottaknak sokkal több idejük van a személyes ügyeikre a dolgozói elégedettség az egekbe szökött.

Jelenleg persze a cégek többségénél üzleti öngyilkosság lenne egy hasonló lépés. A forgalom minden bizonnyal bedőlne, ha a dolgozók a hét négy napján a lábukat lógatnák. Eleve a munkanapok csökkentését, mint ötletet országos szinten akkor van értelme elővenni, ha a gazdaság épp szárnyal és a cégek produktivitása látványosan nő.

Érdemes felidézni: még az 1870-es években egy átlagos brit munkás úgy kétszer annyi munkaórát dolgozott le, mint amennyit a szigetország lakói manapság „robotolnak”. Itthon pedig egész 1982-ig hetente hat napot kellett az embereknek melóval foglalkozniuk.

Vagyis a munkanapok csökkentése, mint gondolat, aligha ördögtől való. Csak kell hozzá egy stabil háttér.

Viszont több elemző is azt jósolja, hogy már csak idő kérdése és a háromnapos munkarend lehet az új norma.

Jamie Dimon, a JP Morgan Chase Bank vezérigazgatója szerint a technológia olyan gyorsan fejlődik, hogy a következő generációnak egyrészt nem kell majd a ráktól félnie, az egészségügy olyan fejlett lesz, hogy 100 évig fognak az emberek élni és egy héten úgy három és fél napot fognak dolgozni.

Egy milliárdos tőzsdeguru Ray Dalio is hasonlóan gondolkodik. Szerinte a mesterséges intelligencia annyit segít majd a vállalatoknak, hogy eljön az a pont, ahol az embereknek elég lesz heti három napot is bejárniuk.

Ezzel csak annyi a probléma, hogy a háromnapos munkahét már a múlt században is rendre előbukkant a merészebb előrejelzésekben, de végül egyetlen ilyen optimista elképzelés se vált valósággá.

A CBS például a 60-as években, hogy a XXI. század című műsorát promotálja összeverbuvált egy csapat tudóst, hogy fejtsék meg: milyen lesz az élet 2001-ben. Köztük a népszerű teória az volt, hogy már csak azok fognak négy-öt napot dolgozni a munkahelyükön,

akik nagyon szeretik a munkájukat, de a többség csak heti három napot húz majd le a munkáltatónál.

Egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy ez az elképzelés belátható időn belül beépüljön a nagyvállalatok munkarendjébe, viszont a négynapos munkahét gondolata egyre jobban kezd gyökeret ereszteni a vállalati világban.

Ahogy korábban a növekedés.hu is megírta: a váltást egyre több helyen az állam is igyekszik támogatni. Belgiumban például egy munkaügyi reform keretében tavaly lehetővé tették, hogy a 38 órás munkahetet öt nap helyett négy nap alatt is lehessen teljesíteni.

Közben a tengerentúlon Kaliforniában egy terv szerint állami szinten levinnék a heti 40 órás munkahetet 32 órára.