Ausztria májusra tervezi a teljes nyitást

Hírek2021. ápr. 17.MTI

Ausztriában a tervek szerint májusban egy időben nyitnak majd meg az éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények, amelyeket hónapokkal ezelőtt, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében zártak be - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.

A döntés annak nyomán született, hogy egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódtak, másfelől a Biontech/Pfizer gyógyszergyártó a második negyedévre előrehozott európai uniós szállítmányából Ausztria plusz egymillió adag vakcinához jut. A beérkező többlet oltóanyaggal hamarabb befejezhetik a 65 éven felüliek immunizálását, és május közepéig teljes mértékben átolthatják a rendőröket és a pedagógusokat.

A kancellár elégedetten szólt az aktuális járványügyi helyzetről, és helyesnek ítélte a kormány korábbi döntését, miszerint az országos zárlat helyett regionális alapon, az új fertőzöttek számának függvényében és a korházak intenzív osztályainak leterheltsége alapján határoztak erről egy-egy adott tartományban.

Kurz ugyan nem nevezte meg a nyitás pontos dátumát, de elmondta: a maszkiviselés, a gyakori és széles körben végzett tesztelés, valamint a hamarosan életbe lépő "zöld útlevél" - melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak majd meg - jelentik a várva várt nyitás alapját. Jövő hétre ígérte a teljes biztonsági terv - ágazatokra és területekre lebontott - kidolgozását, melynek célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.

Ausztriában a járvány kezdete óta 589 299 pozitív esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma 9843. A betegségből több mint 550 ezren gyógyultak fel.