Ezek az újabb vakcinaszállítmányok várhatók a következő hetekben

Hírek2021. ápr. 17.MTI-Növekedés

Kínai, orosz és Pfizer/BioNTech oltóanyagok is jelentős mennyiségben várhatók a következő hetekben Magyarországra.

Több mint 4,5 millió adag vakcina érkezik a következő hetekben Kínából és Oroszországból - ezt pénteken jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkár. Menczer Tamás hozzátette: 3,9 millió adag oltóanyag érkezik Kínából és 780 ezer Oroszországból. 

Szijjártó Péter szombaton a közösségi oldalán jelentette be: április végéig esedékes 400 ezer kínai oltóanyag helyett egymillió érkezik Magyarországra, két részletben. A külgazdasági és külügyminszter tájékoztatása szerint az áprilisra esedékes 400 ezer oltóanyagon felül hoznak előre a kínai partnerek a májusi szállításból 600 ezer adagot.

Az unióból is újabb jelentős vakcinaszállítmányok várhatók, miután az Európai Bizottság április 14-én megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer céggel az oltóanyagok szállításának felgyorsításáról. Eszerint azt az 50 millió adagot, amelyet eredetileg 2021 negyedik negyedévére terveztek leszállítani, már április második felére vállalták. Ezzel a Pfizer/BioNTech összesen 250 millió dózis vakcinát szállít a második negyedévben az EU-ba. Ezeket az adagokat ugyanúgy lakosságarányosan osztják el az összes tagállam között, ahogyan az eddigieket. Magyarország is további több százezer adag Pfizer-vakcinához jut tehát a következő hetekben.

A jövőre való felkészülés érdekében az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy tárgyalást kezd a Pfizer/BioNTech céggel egy harmadik szerződésről, amely 1,8 milliárd adag oltóanyag szállítását irányozza elő 2021 és 2023 között.