Ausztria vizsgálja az Amazont

Hírek2019. feb. 18.Növekedés.hu

Az Amazon kereskedelmi gyakorlatát egyre több országban, így már Ausztriában is vizsgálják. Eddig 763 milliárd forintos bírságot szabott ki rá az Európai Bíróság.

Világszerte egyre nagyobb figyelem irányul az olyan internetes óriások, mint az Amazon, a Google, az Apple és a Facebook üzleti gyakorlatára, arra, hogyan gyűjtik és tárolják a felhasználók adatait, illetve arra, hogyan igyekeznek elkerülni az adófizetést. A közelmúltban az Európai Bizottság, valamint további országok, így Japán és Franciaország is indítottak ilyen célú vizsgálatokat.

Az Európai Bizottság domináns piaci helyzetével való visszaélés miatt 2017 júniusában 2,4 milliárd euró, nagyjából 763 milliárd forint bírságot szabott ki a Google-ra.

Ausztria verseny-hatósága, az Austrian Federal Competition Authority (BWB) bejelentette: vizsgálatot indít annak kiderítésére, vajon az amerikai online kiskereskedelmi óriás, az Amazon és előnyben részesítette-e saját termékeit az osztrák kiskereskedők nála kapható áruival szemben.

A vizsgálatot a thelocal.at hírportál szerint egy 2018 decemberében beérkezett panasz alapján indították el, amely nehezményezte az Amazon állítólag „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát”.

A bejelentés alapján az a gyanú fogalmazódott meg, hogy az Amazon „hátrányos megkülönböztetést alkalmaz más kiskereskedőkkel szemben és arra törekszik, hogy internetes piaci felületén indokolatlanul saját termékeit tolja előtérbe” közölte a BWB. Az amerikai vállalat félrevezető adatokat közölt az osztrák kiskereskedők termékeinek házhozszállítási feltételeiről és arra is rákényszerítette a kereskedőket, hogy tájékoztassák az általuk alkalmazott árakról. Egyeseket törölt a termékrangsorokból és olyan jogi megoldást alkalmazott, amely megnehezítette peres eljárások kezdeményezését.

A bejelentés szerint az Amazon azonnal, indoklás nélkül megszüntette a panaszos oldalait.

A digitális világ jogi szempontból nem egy légüres tér. A világszintű vállalatoknak is követniük kell a vonatkozó osztrák törvények előírásait és szabályait

szögezte le a BWB vezetője, Theodor Thanner.

A BWB a vizsgálat megindítása előtt megbeszéléseket folytatott az Európai Bizottsággal és a német szövetségi kartellhivatallal, amely tavaly novemberben hasonló vizsgálatot indított az Amazon ellen.A BWB közleménye szerint az általa indított vizsgálat eredménye alapján az Amazon figyelmeztetésben részesülhet, büntető intézkedéseket alkalmazhatnak vele szemben vagy akár meg is bírságolhatják, amennyiben a versenybíróság úgy dönt, hogy az EU vagy Ausztria jogát megsértette.