Az államháztartásról és fogyasztói árakról jelennek meg adatok a jövő héten

Hírek2024. júl. 7.MTI

A jövő héten jelennek meg az adatok az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről, valamint a fogyasztói árak júniusi és az ipari termelés májusi alakulásáról.

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

A költségvetés májusban 49 milliárd forintos többlettel zárt, ami 2016 óta a legkedvezőbb 5. havi mutató.

A május havi többlet részben annak köszönhető, hogy az Európai Bizottság a pedagógus-béremeléshez kapcsolódó utalását május végén teljesítette. 2024. május végéig az államháztartás központi alrendszere 2548,5 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kedden a fogyasztói árak júniusi adata jelenik meg. 2024. májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4 százalékkal esett vissza.

Pénteken az ipari termelés májusi részletes adatait adják ki.

A június 5-én megjelent előzetes adatok szerint májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024 áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján. A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában visszaesés következett be, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nőtt. Az ipari termelés az év első öt hónapjában 2,4 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.