Könnyebb lesz eladni a panellakásokat - fontos újítás jön

Ingatlan2024. júl. 7.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az ingatlan.com több évnyi kutatómunkával a földhivatalokból beszerezte és digitalizálta budapesti panellakások alaprajzait, amely az egyik legkeresettebb ingatlantípus a hazai lakáspiacon. Az ingatlanhirdetési portál összegyűjtötte a budapesti panelpiac legjeit is: a legtöbb lakótelepi lakás a III. kerületben található.

2024-ben is a panellakások bizonyultak az egyik legkeresettebb ingatlantípusnak, köszönhetően részben annak, hogy a téglalakásokhoz képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron érhetőek el a vevők számára az ingatlan.com adatai szerint. Részben ez is indokolta, hogy az ingatlanhirdetési portál beszerezte és digitalizálta a budapesti panellakások alaprajzait, így ezeknek az eladása és megvásárlása még könnyebbé válhat.

- derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Az összeállítás egyúttal ismerteti a fővárosi panelpiac legjeit is.

Miért ilyen vonzók a panelek?

A lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forint volt, míg a téglalakások esetében 1,1 milliós árról beszélhetünk. Vagyis nagyságrendileg 30 százalékos a panellakások árelőnye a fővárosban. A legjelentősebb panelkínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben például 772 ezer forint az átlagár, ezzel szemben a téglakásokat 940 ezer forint jellemzi. A pécsi és miskolci panellakások esetében 442 ezer és 613 ezer forint a négyzetméterár, míg a téglaépítésűeket 456 ezer és 748 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra

- ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátéve:

A panellakások iránti intenzív keresletet fokozza az alacsonyabb ár mellett az is, hogy jellemzően kedvező lokációjú, jó közlekedési adottságokkal rendelkező városrészekben találhatóak.

Könnyebben lehet adni-venni

A következő időszakban Budapesten még egyszerűbbé válik a panellakások eladása és megvásárlása.

Az ingatlan.com több éves kutatómunkával beszerezte a fővárosi panellakások alaprajzait a földhivatalokból és digitalizálta őket. Ennek segítségével a budapesti panelek hivatalos adatokon alapuló, pontos, arányos alaprajza néhány kattintással hozzáadható a hirdetéshez, ami a vevőknek is pontos és hiteles többletinformációt biztosít az ingatlanról.

A budapesti panelek után az ingatlan.com a székesfehérvári és a kecskeméti panelek alaprajzait szerzi be és digitalizálja.

Budapest legjei

A budapesti alaprajzok birtokában az ingatlan.com bemutatja a panelpiac legjeit is.

A legtöbb lakótelepi lakás a III. kerületben található, több mint 35 ezer ingatlan található ebben a kerületben.

A dobogós kerületek közé tartozik még Újpest és Újbuda is. A IV. kerületben 25 ezer, a XI. kerületben pedig 22 ezer panellakás található. A legnagyobb fővárosi lakótelep a békásmegyeri, ami 17,6 ezer lakást foglal magában, a pesti oldalon pedig az újpesti lakótelep a legnagyobb 15,2 ezer lakással.

A legalacsonyabb budapesti panel háztömb kétemeletes, ilyennel a vevők szintén az újpesti lakótelepen, valamint a XVIII. kerületi Krepuska Géza-telepen találkozhatnak. A legmagasabb épületek 15 emeletesek, amelyeket hat lakótelepen is lehet látni: a III. kerületben a békásmegyeri lakótelep Duna és hegy felőli oldalán, az óbudai lakótelepen és a XI. kerületi kelenföldi lakótelepen, valamint a XIV. kerületi a Füredi utcai lakótelepen és a XXI. kerületi Csepel-Belvárosban.

A legkisebb budapesti panellakás mindössze 20 négyzetméteres. ilyet a III. kerületi Pünkösdfürdői lakótelepen lehet vásárolni. A másik véglet a XXIII. kerületi, Soroksár-Újtelepen lévő lakótelep egyik lakástípusa, amely egy kétszintes, összesen 129 négyzetméteres, 5 plusz 1 szobás lakóingatlant jelent.