Az állóháborúnak annyi: az orosz csapatok gyorsan nyomulnak előre

Hírek2024. ápr. 24.D.J.

Ez történt az ukrán háború 790-dik napján:

- Az orosz erők jelentős előrenyomulást értek el egy szűk kelet-ukrajnai folyosón, miközben a nyugati katonai segélyek érkezése előtti területfoglalásra irányuló offenzíva egyre gyorsabbnak tűnik - jelentették a Guardian tudósítói. A Kreml katonai bloggereitől származó felvételek azt mutatják, hogy az orosz trikolór a megszállt Avdijivka várostól északnyugatra fekvő Ocheretyne falu felett lobog,

miután a támadók 10 nap alatt mintegy 5 km-t haladtak előre.

Távolabb északon nagyszabású orosz offenzíva folyik Chasiv Yar város elfoglalására. Ukrajna keleti katonai parancsnoksága szerint 20-25 ezer ellenséges katona próbálja megrohamozni a dombtetőn fekvő várost és a környező területeket.

- Az amerikai szenátus kedden nagy többséggel megszavazta az Ukrajnának és Izraelnek szánt 95 milliárd dolláros háborús segélyt, valamint a Tajvannak nyújtott védelmi támogatást. A végső szavazás 79:18 arányban dőlt el.

Biden egy telefonhívásban tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy a törvényjavaslat szenátusi elfogadása után "gyorsan lépni fog" a sürgősen szükséges katonai segélyek, köztük a légvédelmi fegyverek küldése érdekében.

- Orosz rakéták támadták szerdán kora reggel Harkiv egyik lakónegyedét - közölte Ihor Terehov polgármester. Az áldozatokról szóló információk tisztázása folyamatban van - tette hozzá. A Suspilne közszolgálati műsorszolgáltató közölte, hogy a támadásban polgári infrastruktúra semmisült meg.

A légiriadót ezt követően feloldották a harkivi területen.

- Az orosz hatóságok letartóztatták Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettest, akit különösen nagy összegű kenőpénz elfogadásának gyanújával tartóztattak le. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt idézve azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin elnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert is értesítették. A 48 éves Ivanov egyike Oroszország 12 védelmi miniszterhelyettesének, aki az ukrajnai teljes körű invázió miatt európai és uniós szankciók alatt áll.

- Ukrajna külügyminisztériuma felfüggeszti a külföldön élő katonaköteles korú férfiak konzuli szolgáltatásait. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta:

Ha egy hadköteles korú férfi külföldre ment, megmutatta az államának, hogy nem törődik a fennmaradásával. Majd jön és szolgáltatásokat akar kapni ettől az államtól? Ez nem így működik. Hazánk háborúban áll.

- Az ukrajnai Zaporizzsja megye oroszok által ellenőrzött részein a mentőszolgálatok közölték, hogy kedden egy ukrán dróncsapás következtében négy ember meghalt egy autóban Melitopol városától északra.