Fény derült rá, ki mennyit költ fegyverkezésre - Oroszország és Kína is elképesztő tempót diktál

Elemzések2024. ápr. 22.Növekedés.hu

A teljes globális katonai kiadás 2023-ban elérte a 2443 milliárd dollárt, ami reálértékben 6,8 százalékos növekedés 2022-hez képest. Ez a legmeredekebb éves emelkedés 2009 óta. 2023-ban katonai kiadásokra 10 legtöbbet fordító ország, élén az Egyesült Államok, Kína és Oroszország, mind növelte katonai kiadásait a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) által ma közzétett új adatok szerint, amelyek a sipri.org oldalon érhetők el.

Növekvő katonai kiadások minden régióban 

A világ katonai kiadásai immár kilencedik egymást követő éves emelkedéssel történelmi csúcsot, 2443 milliárd dollárt ért el - írja a sipri.org-on megjelent elemzés. 2009 óta először nőttek a katonai kiadások a SIPRI által meghatározott mind az öt földrajzi régióban, ahol különösen nagy növekedést regisztráltak Európában, Ázsiában, Óceániában és a Közel-Keleten.

 A katonai kiadások példátlan növekedése közvetlen válasz a béke és biztonság globális romlására

– mondta Nan Tian, a SIPRI katonai témákkal foglalkozó vezető kutatója.

Az országok a katonai erőre összpontosítanak, és ezzel akció-reakció spirált kockáztatnak az egyre ingatagabb geopolitikai és biztonsági környezetben.

Az Ukrajnának nyújtott katonai segély csökkenti Oroszország és Ukrajna katonai ráfordítása közötti különbséget

Oroszország katonai kiadásai 24 százalékkal, 109 milliárd dollárra nőttek 2023-ban, ami 57 százalékos növekedést jelent 2014, a Krím Oroszország általi annektálásának éve óta. 2023-ban Oroszország katonai kiadásai az összes kormányzati kiadás 16 százalékát, katonai terhei (a katonai kiadások a bruttó hazai termék, a GDP arányában) pedig 5,9 százalékot tettek ki.

Ukrajna állt a nyolcadik helyen a legnagyobb a katonai ráfordítások terén 2023-ban, miután a kiadások 51 százalékos megugrásával elérte a 64,8 milliárd dollárt.

Ez Ukrajna esetében 37 százalékos katonai terhet jelentett, mely a teljes kormányzati kiadás 58 százalékát tette ki.

Ukrajna katonai kiadásai 2023-ban 59 százaléka volt Oroszországénak. Ukrajna azonban az év során legalább 35 milliárd dollár katonai segélyt is kapott, ebből 25,4 milliárd dollárt az USA-tól. Ez a segély és Ukrajna saját katonai kiadásai együttesen az orosz kiadások 91 százalékának felel meg.

A NATO katonai kiadásaira továbbra is az USA fordít a legtöbbet, de az európai tagállamok részesedése nő

2023-ban a 31 NATO-tag 1341 milliárd dollárt fordított katonai kiadásokra, ami a világ katonai ráfordításainak 55 százaléka. Az USA katonai kiadásai 2,3 százalékkal emelkedtek, és 2023-ban elérték a 916 milliárd dollárt, ami a NATO teljes katonai kiadásainak 68 százalékát jelenti. 2023-ban a legtöbb európai NATO-tag növelte katonai kiadásait. Összesített részarányuk a NATO-ban 28 százalék volt, ami az utóbbi tíz évben a legmagasabb. A fennmaradó 4 százalék Kanadából és Törökországból származott.

Az európai NATO-tagállamok számára az ukrajnai háború elmúlt két éve alapvetően megváltoztatta a biztonsági kilátásokat

– mondta Lorenzo Scarazzato, a SIPRI katonai kiadási és fegyvergyártási programjának kutatója. „A fenyegetettség megítélésének ez az elmozdulása abban nyilvánul meg, hogy a GDP növekvő részarányát fordítják katonai kiadásokra, miközben a NATO 2 százalékos célkitűzését egyre inkább csupán alapértéknek tekintik, nem pedig elérendő küszöbnek.”

Egy évtizeddel azután, hogy a NATO-tagállamok hivatalosan elkötelezték magukat a GDP 2 százalékának katonai költésre irányuló célkitűzés mellett, 2023-ban 31 NATO-tagország közül 11 teljesítette vagy meghaladta ezt az értéket– mely a legmagasabb szám a kötelezettségvállalás óta.

Egy másik célt – a katonai kiadások legalább 20 százalékának „felszerelési kiadásokra” történő irányítását a 2014-es 7 százalékhoz képest – 28 NATO-tag teljesítette 2023-ban.

Kína növekvő katonai kiadásai a szomszédos államok költését is megemeli

Kína, a világ második legnagyobb összegét fordítja katonai célokra, a becslések szerint 296 milliárd dollárt különített el a hadsereg számára 2023-ban, ami 6,0 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest. Ez volt a 29. egymást követő évben megfigyelhető emelkedés Kína katonai kiadásaiban. Az ázsiai és óceániai régió teljes katonai kiadásainak felét Kína jegyezte. Kína több szomszédja saját kiadásnövelését Kína növekvő katonai kiadásaival hozta összefüggésbe.

Japán 2023-ban 50,2 milliárd dollárt különített el hadserege számára, ami 11 százalékkal több, mint 2022-ben. Tajvan katonai kiadásai szintén 11 százalékkal nőttek 2023-ban, elérve a 16,6 milliárd dollárt.

„Kína növekvő katonai költségvetésének nagy részét a Népi Felszabadító Hadsereg harckészültségének fokozására fordítja” – mondta Hsziao Liang, a SIPRI katonai kiadási és fegyvergyártási programjának kutatója. "Ez arra késztette Japán, Tajvan és más országok kormányait, hogy jelentősen növeljék katonai képességeiket, ami a következő években tovább fog gyorsulni."

A közel-keleti háború és a feszültségek az elmúlt évtized legnagyobb kiadásnövekedését eredményezték

A Közel-Keleten a becsült katonai kiadások 9,0 százalékkal 200 milliárd dollárra nőttek 2023-ban. Ez a legmagasabb éves növekedési ráta a régióban az elmúlt évtizedben.

Izrael katonai kiadása – Szaúd-Arábia után a második legnagyobb a régióban – 24 százalékkal nőtt, és eléri a 27,5 milliárd dollárt 2023-ban. A kiadások növekedését elsősorban a Hamász 2023 októberi dél-izraeli támadására Izrael által válaszul adott nagyszabású gázai offenzíva okozta.

„A Közel-Keleten a katonai kiadások nagymértékű növekedése 2023-ban a térség gyorsan változó helyzetét tükrözte – az Izrael és számos arab ország közötti diplomáciai kapcsolatok elmúlt években tapasztalt enyhülésétől a nagy gázai háború kitöréséig és a háború egész régióra történő kiterjedéstől való félelemig.” – mondta Diego Lopes da Silva, a SIPRI katonai kiadási és fegyvergyártási programjának vezető kutatója.

A szervezett bűnözés elleni katonai fellépés megnöveli a kiadásokat Közép-Amerikában és a Karib-térségben

A katonai kiadások Közép-Amerikában és a Karib-térségben 2023-ban 54 százalékkal voltak magasabbak, mint 2014-ben. A bűnözés mértékének növekedése a térség több országában a bűnbandák elleni fokozott katonai fellépéshez vezetett.

A Dominikai Köztársaság katonai kiadásai 14 százalékkal emelkedtek 2023-ban, válaszul a bűnbandák egyre súlyosbodó erőszakos cselekedeteire a szomszédos Haitin. A Dominikai Köztársaság katonai kiadásai meredeken emelkedtek 2021 óta, amikor Jovenel Moïse haiti elnök meggyilkolása válságba sodorta Haitit.

Mexikóban a katonai kiadások 2023-ban elérték a 11,8 milliárd dollárt, ami 55 százalékos növekedés 2014-hez képest (de 1,5 százalékos csökkenés 2022-hez képest). A Guardia Nacionalnak (Nemzetőrség) – a bűnözői tevékenységek visszaszorítására használt fegyveres erőnek – nyújtott juttatások a 2019-es,

a szervezet létrehozásának időpontjában érvényes mexikói katonai kiadások 0,7 százalékáról 2023-ra 11 százalékra emelkedtek.

A katonaság bevetése a bandahávorúk visszaszorítására évek óta növekvő tendencia a régióban, mivel a kormányok vagy nem képesek hagyományos eszközökkel kezelni a problémát, vagy inkább az azonnali – gyakran erőszakosabb – válaszlépéseket részesítik előnyben

– mondta Diego Lopes da Silva, A SIPRI katonai kiadási és fegyvergyártási programjának vezető kutatója.

Egyéb figyelemreméltó fejlemények

  • India állt a világon a negyedik helyen a legnagyobb katonai kiadások tekintetében 2023-ban. 83,6 milliárd dolláros katonai kiadása 4,2 százalékkal volt magasabb, mint 2022-ben.
  • A katonai kiadások legnagyobb százalékos növekedése a világ országai közül 2023-ban a Kongói Demokratikus Köztársaságban volt tapasztalható (+105 százalék), ahol elhúzódó konfliktusok dúltak a kormány és a nem állami fegyveres csoportok között. Dél-Szudán mutatta a második legnagyobb százalékos növekedést (+78 százalék) az országon belüli erőszak és a szudáni polgárháború begyűrűző hatásai miatt.
  • Lengyelország katonai kiadása, amely a 14. legmagasabb a világon, 31,6 milliárd dollárt tett ki, miután 2022 és 2023 között 75 százalékkal nőtt, ami messze a legnagyobb éves növekedés Európa szerte.
  • 2023-ban Brazília katonai kiadásai 3,1 százalékkal 22,9 milliárd dollárra nőttek. A NATO kiadási iránymutatására hivatkozva a brazil kongresszus tagjai 2023-ban alkotmánymódosítást nyújtottak be a szenátusnak, amelynek célja, hogy Brazília katonai terheit a GDP éves minimum 2 százalékára növelje (a 2023-as 1,1 százalékról).
  • Algéria katonai kiadásai 76 százalékkal, 18,3 milliárd dollárra nőttek. Ez volt Algéria valaha feljegyzett legmagasabb kiadási szintje, és nagyrészt az európai országokba irányuló gázexportból származó bevétel meredek növekedésének volt köszönhető, mivel ezek az országok az orosz szállítótó helyett Algériából vásároltak gázt.
  • Irán 2023-ban 10,3 milliárd dollárral a negyedik legnagyobb összeget fordította katonai kiadásokra a Közel-Keleten. A rendelkezésre álló adatok szerint az Iszlám Forradalmi Gárda katonai kiadásainak aránya 27 százalékról 37 százalékra nőtt 2019 és 2023 között.