Az Amazon hamarosan a Holdra is teljesít megrendelést

Hírek2019. máj. 10.Növekedés.hu

Az Amazon infrastruktúrát telepítene a Holdra, hogy a nagyobb projektek elindulhassanak.

A technológiai óriás vállalat, az Amazon alapítója kijelentette:

itt az idő, hogy visszamenjünk a Holdra.

Meglovagolva a Holdra történő visszatérés iránti, megnövekedett érdeklődést, Jeff Bezos azt mondta: a közeli jövőben már emberek is utazhatnak a szomszédos égitestre, olvasható a dw.com hírportálon.

Jeff Bezos a napokban bemutatta egy Hold-jármű makettjét, amelyet légiközlekedési cége, a Blue Origin alkotott. 

Ez egy hihetetlen jármű, amely a Holdra készül

mondta ritka sajtótájékoztatóinak egyikén. 

A leszálló egység egy kis ház méretéhez hasonló nagyságú robotrepülőgép, amely legfeljebb négy járművet szállíthat. Az Amazon képviselői szerint a gép következő változata hamarosan emberek szállítására is alkalmas lesz.

A Blue Moon képes lesz nagyobb rakományokat is a Hold felszínére szállítani, és le is tudja azokat telepíteni - olvasható a Blue Origin vállalat honlapján. A járművet újra indítható rakétákkal juttatják az űrbe.

Jeff Bezos elmondta: a repülőgép csupán egy nagyobb projekt első eleme. A projekt célja egy komolyabb űrinfrastruktúra megteremtése. A Holdra történő visszatérés iránti érdeklődés az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt, mivel a repüléstechnikai vállalkozók és a kormányok keresik az űrbeli stratégiai pozíciók kialakításának lehetőségét.  

A Holdra szállás azonban nem egyszerű feladat. Az elmúlt hónapban egy izraeli startup megkísérelt a Holdra juttatni egy űrhajót, annak motorja azonban a leszállás során felmondta a szolgálatot és a berendezés összetört.

Más vállalatok, így Elon Musk Tesla-alapító SpaceX cége ismételten felhasználható rakétákat fejlesztett ki, amelyek kulcsfontosságúak az űrutazások költségszintjének csökkentése szempontjából.