Az Apple a Hyundai-jal szállhat be az elektromos autógyártásba

Hírek2021. jan. 9.Növekedés.hu

A dél-koreai Hyundai Motor Co bejelentette: együttműködési tárgyalásokat kezdett az Apple-lel, olvasható a reuters.com hírportálon. Az együttműködés célja elektromos autók és akkumulátorok közös gyártása. A hírre a Hyundai részvényeinek árfolyama 25 százalékkal emelkedett.

A bejelentés megerősíti azokat az információkat, amelyek szerint az Apple önvezető autótechnológia fejlesztésébe fogott és arra törekszik, hogy már 2024-ben olyan személyautót állítson elő, amelyet saját, áttörést jelentő akkumulátor-technológiája hajt.

Korea Economic Daily televízió szerint az iPhone gyártója és a Hyundai tárgyalásai középpontjában önvezető, elektromos meghajtású autógyártás áll. A tervezett céldátum 2027.

Az akkumulátorokat amerikai gyárakban a Hyundai vagy leányvállalata, a Kia Motors Corp. állítaná elő.

Az Apple és a Hyundai valóban tárgyalnak, de a folyamat elején tartunk és még semmiféle döntés nem született

fogalmazott közleményében a Hyundai.

Az Apple nem nyilatkozott a kérdésben.

Hyundai legutóbbi megnyilvánulásai azt valószínűsítik, hogy a jövőben óvatosabban kíván tájékoztatást adni az Apple-lal történő, bármiféle együttműködésről. Ismert, hogy az amerikai vállalat termékfejlesztési terveit rendkívül bizalmasan kezeli.

Egy Apple-márkájú autó komoly kihívást jelentene az elektromos járművek (EV) piacát vezető Tesla számára. Egyenlőre nem ismert, melyik vállalat szerelné össze ezeket az autókat. Elemzők várakozása szerint ez a partner egy hagyományos autógyártó cég lehet.

Hyundai és az Apple együttműködése nem előzmény nélküli. Már jelenleg is dolgoznak együtt a CarPlay, egy olyan szoftver fejlesztésén, amely az iPhone készülékeket összeköti egy sor autógyártó járművel.

Az Apple-lel kötött szövetség hatalmas lendületet adhat az autógyártónak, amelynek világszintű értékesítése a járvány miatt visszaesett kereslet következtében tavaly több, mint 15 százalékkal csökkent. A bejelentést követő árfolyam-emelkedés közel 8 milliárd dollárral növelte meg a Hyundai piaci értékét.

Hyundai-nak jelenleg nincsenek elektromos autókat gyártó üzemei az Egyesült Államokban. Elemzők szerint valószínűleg meg kell szereznie a befolyásos dél-koreai szakszervezetek jóváhagyását is ahhoz, hogy EV-gyártó vállalatokat külföldön hozhasson létre.