Kik keresnek ma a legjobban? Milyen béremelésekre számíthatunk?

HR2018. aug 8.Növekedés.hu

Öt év alatt 42 százalékos béremelkedés ellenére még mindig viszonylag alacsonyak a magyarországi fizetések az OECD legfrissebb listája szerint, amelyen csak Mexikó áll rosszabb helyen az átlagbéreket nézve. A közterhek csökkentése és a munkaerő-hiány miatt azonban jó az esély, hogy hamar felzárkózzunk a régiónkhoz. Mutatjuk, hol lehet most nálunk a legjobban keresni, és milyen béremelkedésre van kilátás. Az elmúlt néhány évben jelentősen emelkedtek Magyarországon a bérek, de azért még mindig jelentősen le vagyunk maradva a nyugat-európai, de még a régiós keresetektől is. Legalábbis ez a következtetés vonható le a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2017-es adatokat feldolgozó elemzéséből (Employment Outlook). Eszerint a régió összes országa előttünk jár, és a tagországok közül csak Mexikóban alacsonyabb az átlagbér, mint nálunk.

Jövőre 50 százalék lesz a béremelkedés 2013-hoz képest

Az adatok értékelésénél figyelembe kell azonban venni, hogy hazánkban az elmúlt öt évben igen jelentősen, 42 százalékkal emelkedtek a bérek, és ha folytatódik a jelenlegi bővülési ütem, akkor jövőre már ötven százalékkal lesznek magasabbak a munkabérek, mint 2013-ban. Talán még arra is van esélyünk, hogy az idei év végére, vagy a következő évben utolérjük a nem sokkal előttünk álló Lettországot, Litvániát, Szlovákiát vagy Észtországot. Az elérhető legfrissebb, májusi KSH-adatok azt mutatják, hogy
egy év alatt 10,9 százalékkal többet vihetett haza az átlagos magyar munkavállaló: a bruttó átlagbér 327 486 forint volt, a nettó pedig 217 778 forint.
Ha figyelmen kívül hagyjuk a közfoglalkoztatottakat, akkor 340 ezer forintos átlagfizetést találunk, ami éves szinten 9,9 százalékos növekedésnek felel meg. A vállalkozásoknál 11 százalékkal keresett többet az átlagos alkalmazott idén májusban, mint egy évvel korábban, a költségvetési intézményekben pedig 9,9 százalékkal.

Azért van még mit pótolni

A 2013 óta dinamikusan növekvő bérek ellenére még mindig viszonylag alacsonyak a magyarországi fizetések. A közterhek folyamatos csökkentésének, illetve a munkaerőhiánynak köszönhetően azonban van esély arra, hogy egy-két éven belül felzárkózzunk legalább a régiós országokban fizetett bérekhez, s talán a nyugat-európai béreket is megközelítsük, ha lassan is. Az adatok értékelésénél figyelembe kell azonban venni, hogy a Takarékbank számításai szerint
hazánkban az elmúlt öt évben igen jelentősen, 42 százalékkal emelkedtek a bérek, s ha folytatódik a jelenlegi bővülési ütem, akkor jövőre már ötven százalékkal lesznek magasabbak a munkabérek, mint 2013-ban.
Talán még arra is van esélyünk, hogy az idei év végére, vagy a következő évben utolérjük a nem sokkal előttünk álló Lettországot, Litvániát, Szlovákiát vagy Észtországot.

Melyik szektorban mennyit keresnek?

Ezzel együtt nem szabad azt sem elfelejteni, hogy nagyon nagy különbségek vannak a különböző ágazatokban a keresetek között. 
Kiugróan magas összeget, 610 784 forintot visz haza az átlagos alkalmazott a pénzügyi szektorban, de nem sokkal maradnak el ettől az informatikai alkalmazottak sem,
akiknek havonta átlagosan 563 608 forintot számfejtenek, illetve az energetikában foglalkoztatottak, akiknek bruttó bére 549 525 forint. A tudományos munkát végzők is jól keresnek, ők a negyedikek a sorban, 455 461 forintos bruttó bérrel.
A sor túlsó végén a vendéglátásban dolgozók állnak, akiknek havonta átlagosan alig 208 100 forint jutott. Az állami szektort is figyelembe véve a szociális ellátásban dolgozók 146 722 forintos bére a legalacsonyabb.
A mezőgazdaságban és az építőiparban sem keresnek sokkal többet, mint a vendéglátásban, hiszen az előbbi szektorban 239 444 forint az átlagbér, s alig valamivel több, 240 773 forint az építési területen dolgozó átlagos járandósága. Az adminisztratív munkát végzők ennél valamivel jobban járnak, hiszen nekik havonta átlagosan 270 545 forintot számfejtenek a munkáltatók.

Milyen béremelések jöhetnek?

A jövőre vonatkozóan reménykedhetünk abban, hogy a nettó bérek növekedése nem sokat lassul, hiszen a bérköltségek már ebben az évben is lassabban, mintegy 9 százalékkal emelkedtek, s a tendencia folytatódik, hiszen
2022-ig a szociális hozzájárulási adó évente 2-2 százalékponttal csökken.
De akár még az is elképzelhető, hogy a régióban általános munkaerőhiány miatt a bérek növekedésének üteme tovább emelkedik, s ha lassan is, de közelíthet a nyugat-európai bérekhez.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.