Átfogó monetáris politikai intézkedéscsomag bevezetéséről döntött az EKB

Hírek2020. márc. 12.MTI

Az Európai központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtökön a kamatok szinten tartásáról döntött, továbbá átfogó monetáris politikai intézkedéscsomag bevezetéséről is határozott.

Az EKB honlapján megjelent közlemény szerint az EKB további hosszabb lejáratú refinanszírozási műveleteket (LTRO) hajt végre ideiglenesen az euróövezet pénzügyi rendszerének azonnali likviditási támogatással való ellátása céljából. Noha a kormányzótanács nem észleli komolyabb jeleit annak, hogy a pénzpiacokon feszültségek, a bankrendszerben pedig likviditási hiány alakult volna ki, a tervezett műveletek szükség esetére hatékony védőhálót fognak biztosítani.

Emellett az év végéig az EKB további nettó eszközvásárlási ideiglenes keretösszeget biztosít 120 milliárd euró értékben, ami biztosítja a magánszektort érintő vásárlási programok jelentős hozzájárulását. A meglevő eszközvásárlási programmal (APP) együtt ez az intézkedés elősegíti a reálgazdaságban a kedvező finanszírozási feltételeket a megnövekedett bizonytalansággal jellemezhető időszakban.A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy a nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy a tanács ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.

A Kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.