Nem változott az EKB-kamat, folytatódik a havi 20 milliárd eurós eszközvásárlási program

Hírek2020. jan. 23.MTI

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. A testület egyúttal döntött arról, hogy elindítja az EKB monetáris politikai stratégiájának felülvizsgálatát.

A testület egyúttal döntött arról, hogy elindítja az EKB monetáris politikai stratégiájának felülvizsgálatát. A felülvizsgálat hatókörére és ütemezésére vonatkozó további részleteket még csütörtök délután sajtóközleményben ismertetik majd.

A kormányzótanács, a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.

Az EKB közleménye szerint a kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács azt nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és ez a közeledés meg nem jelenik konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

A kormányzótanács jelezte, hogy folytatja az eszközvásárlási programjában (APP) havi 20 milliárd eurós ütemben folyó nettó vásárlásokat mindaddig, ameddig meg nem erősödik az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása.

A nettó eszközvásárlási programot röviddel azelőtt fogják lezárni hogy a tanács elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.

A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindaddig biztosan, ameddig szükség van rá ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

Christine Lagarde, az EKB elnöke a délután fél háromkor kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a döntések hátterét.