Az első negyedévében 8,7 százalékkal nőttek a beruházások

Hírek2022. máj. 30.MTI

Az idei első negyedévben a beruházások volumene 8,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva és 3,2 százalékkal az előző negyedévhez képest - ismertette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A beruházások szezonálisan kiigazított első negyedévi volumene kismértékben meghaladta az eddigi legmagasabb, 2021 harmadik negyedévében mért szintet. A beruházások növekedési ütemének élénkülését a vállalkozások fejlesztései és a háztartások növekvő aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés beruházásai csökkentek - tette hozzá a jelentés.

Az előző negyedévihez viszonyított 3,2 százalékos szezonálisan kiigazított növekedésen belül az építési beruházások volumene 2,7, a gép- és berendezésberuházásoké 6,0 százalékkal nőtt.

Éves összevetésben az építési beruházások 10,1, a gép- és berendezésberuházások 7,0 százalékkal nőttek. A gép- és berendezésberuházások mintegy héttizede importból származott.

A vállalkozások körében a fejlesztések volumene 10,5 százalékkal nőtt az alacsony bázishoz képest, amiben lényeges szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások fejlesztései. Ugyanakkor a beruházások 11 százalékát realizáló költségvetési szerveknél 13,0 százalékkal visszaestek a fejlesztések. A helyi önkormányzatok növelték, a központi közigazgatási szervek erősen csökkentették tárgyieszköz-beszerzéseiket a bázisidőszakihoz képest.

A tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékkal, az egész évben 4,2 százalékkal nőttek a beruházások az egy évvel korábbival összevetve.