Fejleszt a Richter: 15 milliárdos új beruházás épül

Hírek2022. márc. 22.Sz.A.

Új beruházás alapkövét helyezték el ma a Richter Gedeon gyárnál: 15 milliárd forintért egy új irodaélület lesz kialakítva, melyet a ZDA – Zoboki Építésziroda tervezett.

Patikagyárként indult 120 évvel ezelőtt, majd erőteljes fejlődésen ment kereszül a Richter Gedeon, amelynek az első világháború kitörésekor 24 gyógyszerszabadalma volt. A második világháború előtt már több saját fejlesztésű új gyógyszerrel rendelkezett, 34 országban volt raktára és tíz leányvállalata - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Richter új épületének mai alapkőletételén.

Kiemelte, hogy a gyorsan változó gazdasági környezetben Magyarország tavaly 7 százalékkal tudta bővíteni a GDP-jét, amihez nagy hozzáadott értékkel járult hozzá a gyógyszeripar is.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a kormány elindított egy egészségfejlesztési programot, amely 93 milliárd forint támogatással 200 milliárd forintos beruházást támogat 57 cég 83 projektje révén.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár új központi irodaépületének alapkőletételi ünnepségén a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTI/Illyés Tibor

- A gyógyszeripar húzó ágazat, erősen hozzájárul az exporthoz, a hazai hozzáadott értékhez, a kutatás és fejlesztéshez, össsességében pedig a foglalkoztatottság emeléséhez, amely már túlszárnyalta a járvány előti szintet - tette hozzá Varga Mihály.

Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke kiemelte, hogy a működéssel-gyártással kapcsolatos beruházások most is elsőbbséget élveznek. A régi irodaépület felújítása nagyobb költséggel járt volna, mint egy új létrehozása, ezért döntöttek a beruházás mellett. A Richter tavalyi kereskedelmi mérlege pozitív, amit a következő években is meg szeretnénk tartani - tette hozzá.

A Richter új épülete 17 ezer négyzetméter alapterületű, földszint és hat emeletes komplexum, modern irodaterekkel, amely 420 irodai dolgozó elhelyezésének ad helyet.

Richter

A beruházás tervezett értéke 15 milliárd forint, a modern, környezetbarát épületet a ZDA – Zoboki Építésziroda tervezte.

Az új épületben helyet kap egy 120 fő befogadására alkalmas rendezvényterem, étterem és büfé is.

Az energiaellátást a talaj hőjét hasznosító felület hűtő-fűtő berendezések biztosítják. (Fotó forrása: ZDA- Zoboki Építésziroda)