Az energiahivatal jóváhagyta az MVM Partner Zrt. 2021-es értékesítési irányelveit

Hírek2021. márc. 5.MTI

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyta az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. 2021-es értékesítési irányelveit, amelyek a benyújtott dokumentumok alapján alkalmasak a villamosenergia-piaci verseny erősítésére, elősegítik a hazai villamosenergia-kereskedők forráshoz jutását és a villamosenergia-piac fejlődését - közölte az energiahivatal pénteken az MTI-vel.

A jóváhagyással az MVM Partner Zrt. - amely az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedő társasága - a 2021. évben a hivatal határozatával összhangban teljesítheti az értékesítési kötelezettségét.
Felidézték, hogy a MEKH a villamosenergia-nagykereskedelem piacán 2011-ben elvégzett elemzés alapján az érintett piacon jelentős piaci erejű engedélyesként azonosította az MVM Partner Zrt. jogelődjét. Az erről szóló határozatban kötelezettségként írta elő a portfólió meghatározott hányadának nyilvános aukción való értékesítését, mely a szervezett piacon történő értékesítéssel is kiváltható. Az értékesítési kötelezettség teljesítéséhez az MVM Partner Zrt. minden évben benyújtja a hivatalhoz a tárgyévre vonatkozó értékesítési irányelveket.
A MEKH megállapította, hogy az MVM Partner Zrt. értékesítési irányelvei megfeleltek a hivatal módszertani útmutatójában lefektetett elvárásoknak: alkalmasak a villamosenergia-piaci verseny erősítésére, elősegítik a hazai villamosenergia-kereskedők forráshoz jutását, a villamosenergia-piac fejlődését és hozzájárulnak a megbízható referenciaárak kialakulásához.
Az irányelvek teljesítették a formai követelményeket is, azaz rögzítették az éves értékesített mennyiség várható alakulását, figyelembe véve az előző időszak keresleti és kínálati folyamatait, meghatározták továbbá az értékesíteni kívánt termékek összetételét - írták.